40 procent heeft te weinig economische buffers


Veertig procent van de Nederlandse huishoudens spaart te weinig en heeft daardoor te weinig economische buffers. Dat blijkt uit een rapport van het Nibud naar het spaargedrag van Nederlanders. Het Nibud heeft een standaard van 3500 euro ingesteld als financiële buffer. Veertig procent van de huishoudens komt echter bij lange na niet aan dat bedrag.

Onvoorziene uitgaven
Volgens het geldinstituut voor budgetvoorlichting moeten Nederlandse huishoudens gemiddeld zo’n 3500 euro aan spaargeld hebben. Dat spaargeld moet gebruikt worden voor incidente uitgaven wanneer bijvoorbeeld de wasmachine of koelkast het af laat weten. Wanneer een huishouden in het bezit is van een auto, moet de financiële buffer nog groter zijn, zegt het Nibud.

Eenpersoonshuishoudens
Het bedrag van tenminste 3500 euro is berekend op basis van een eenpersoonshuishouden. Huishoudens bestaande uit een echtpaar heeft volgens het Nibud tenminste 4000 euro aan financiële buffers nodig. Voor een gezin met twee kinderen moet tenminste 5000 euro aan opvang uitgetrokken worden.

Veel huishoudens voldoen echter niet aan deze standaarden van het Nibud. 20 procent van de Nederlanders geeft aan niet te sparen. Nog eens 20 procent spaart wel, maar heeft op dit moment minder dan 2000 euro op de spaarrekening staan.

Geen spaarrekening
15 procent van de huishoudens spaart niet. 12 procent spaart wel, maar doet dat niet via een spaarrekening. Zij krijgen dus geen rente op het geld dat zij sparen. Voornamelijk de lagere inkomens spaart niet, omdat zij dit erg lastig vinden.

Huishoudens met een hoger inkomen dan 3000 euro hebben over het algemeen wel een spaarrekening. Daarnaast sparen voornamelijk alleenstaanden met een hoger inkomen en paren zonder kinderen.

Door: Dennis de Wit