2012 was slecht spaarjaar


Het jaar 2012 was een slecht jaar voor Nederlandse spaarders. Eind 2011 kwamen de spaarrentes in een flinke stijgende lijn terecht, maar al snel daarna kelderden de spaarrentes. De oorzaak was een verlaging van het rentetarief bij de Europese Centrale Bank, waardoor banken onderling goedkoper geld konden lenen. Daardoor hadden zij minder geld nodig van hun eigen spaarders.

Laag niveau
Inmiddels ligt de spaarrente gemiddeld op bijna 2 procent op een vrij opneembare spaarrente. Dat is het laagste niveau sinds eind 2010, toen de spaarrentes ook een harde val maakten.

De hoogste rente was begin dit jaar te behalen bij de LeasePlan Bank met 3,15 procent. De hoogste spaarrente in Nederland bedraagt op dit moment nog 2,5 procent. In ons aanbod wordt die rente geboden door WestlandUtrecht.

Inflatie
De spaarrente haalt het niet bij de hoogte van de inflatie, zeggen experts. De inflatie steeg in één jaar tijd van 2,5 procent naar 2,8 procent. Daarmee is 2012 een slecht jaar geweest voor spaarders.

Deposito’s
Ook 1-jarige deposito’s zijn fors gedaald. Begin januari lag de hoogste rente op nog ruim 3,95 procent. Binnen een jaar daalde de rente met ruim 1,1 procentpunt naar een rente van 2,85 procent op een 1-jarig deposito.

Vijfjarige deposito’s maakten ook een vrije val: van 4,2 procent naar 3,55 procent. Gemiddeld houden spaarders een rente van 0,75 procent over na aftrek van de huidige inflatie.

Toekomst
Binnenkort wordt de eindejaarsbonus uitgekeerd. Wie alleen voor het rendement spaart, zal al snel merken dat dat niet loont. Maar volgens het budgetinstituut Nibud sparen Nederlanders gemiddeld veel te weinig. Het kan wel degelijk lonen geld op een spaarrekening te zetten om zo geld achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven.

Vergelijk spaarrekeningen om zelf een spaarrekening te openen en de rentes in te zien.

Door: Dennis de Wit