Wintersporters onvoldoende verzekerd


Bijna een derde van alle Nederlanders (29 procent) gaat deze winter op vakantie. De helft van alle wintersporters blijken onvoldoende verzekerd te zijn tegen ongevallen op reis. Dat blijkt uit onderzoek van Europeesche Verzekeringen. In het onderzoek werd gevraagd of de reiziger een reisverzekering heeft afgesloten. Een kwart van de wintersporters geeft aan geen reisverzekering te hebben afgesloten, of niet te weten of hun reisverzekering de wintersport wel dekt.

Geen wintersportdekking
91 procent van de Nederlanders heeft wel een reisverzekering afgesloten, maar 14 procent van hen heeft geen wintersportdekking afgesloten. Bijna 10 procent van de wintersporters weet niet of zij wel of niet verzekerd zijn tegen ziektekosten veroorzaakt door wintersportblessures.

Voornamelijk op de pistes gebeuren de meeste ongelukken. 38 procent van de Nederlandse wintersporters heeft wel eens een ongeluk gehad op de piste. De kosten kunnen echter behoorlijk oplopen, door bijvoorbeeld extra reis- en verblijfskosten. Het afsluiten van een wintersportdekking is volgens de Europeesche dan ook van groot belang.

Steeds voorzichtiger
Ondanks dat wintersporters vaak niet weten of het wintersporten wel verzekerd is binnen de reisverzekering, zijn zij wel voorzichtiger geworden. Minder skiërs dan vorig jaar geven aan dat zij niet van plan zijn om off-piste te gaan. In 2011 zei 61 procent van de Nederlanders nooit buiten de piste te hebben geskied.

Bovendien kiezen steeds meer wintersporters voor het dragen van een helm: ruim 40 procent van de wintersporters doet dat. Twee jaar geleden droeg nog 34 procent van de Nederlanders een helm. De bescherming die de helm biedt is voor de meeste wintersporters de belangrijkste reden.

Ergernissen
Ook dit jaar bracht de Europeesche Verzekeringen weer de grootste ergernissen tijdens de wintersport in kaart. Onverantwoord, risicogedrag is met 31 procent de grootste ergernis onder wintersporters. Weinig en slechte sneeuw is met 23 procent de tweede ergernis.

Bovendien ergeren wintersporters zich aan de drukte op de piste (16 procent). Diefstal van eigendommen is met 8 procent ook één van de meest genoemde ergernissen. Dat is opmerkelijk, omdat de meeste wintersporters slecht verzekerd zijn. Wanneer de eigendommen gestolen of verdwenen zijn, kunnen deze dus niet bij de verzekering worden geclaimd.

Reisverzekering
Wie wel bescherming wil tegen het zoekraken van persoonlijke eigendommen, moet een reisverzekering afsluiten. Wintersporters kunnen daarnaast beter ook kiezen voor een wintersportdekking bij de reisverzekering. Vergelijk reisverzekeringen om alle premies van reisverzekeringen in Nederland in te zien.

 

Door: Dennis de Wit