Weinig aanvragen paspoort kind


Er zijn nog maar weinig Nederlandse ouders die een paspoort voor hun kind hebben aangevraagd. Per 27 juni 2012 mogen kinderen niet meer reizen op het paspoort van hun ouders, en dienen zij zelf in bezit te zijn van het reisdocument.
Momenteel hebben nog maar 40.000 van de 600.000 door het ministerie aangeschreven ouders een paspoortaanvraag voor hun kinderen gedaan. De aanvraag moet echter voor 1 mei al binnen zijn.

Europese regelgeving
De wetswijziging dat kinderen niet meer op het paspoort van hun ouders mee kunnen reizen, komt voort uit Europese regelgeving. Momenteel is het nog mogelijk om kinderen mee te nemen op het paspoort van de ouder, maar over twee maanden is dit onmogelijk. De aanvraag voor het paspoort van het kind moet voor 1 mei 2012 binnen zijn. Momenteel hebben slechts 40.000 van de 600.000 aangeschreven gezinnen een paspoortaanvraag gedaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken neemt opnieuw maatregelen.

Nieuwe brief
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd de ouders opnieuw aan te schrijven. Zij worden middels een brief opgeroepen alsnog en op tijd een kinderpaspoort of –identiteitskaart aan te vragen. Alleen de aanvragen die voor 1 mei binnen waren, zijn zeker voor eind juni klaar. Zij worden dus niet gehinderd door lange wachtrijen voor de reisdocumenten.

Streng toezicht
De marechaussee heeft aangekondigd extra scherp te gaan controleren op de paspoorten voor kinderen. Ouders die alleen met hun kinderen reizen, moeten naast het paspoort van hun kind ook aan kunnen tonen dat zijn het ouderlijk gezag over hun kind mogen uitoefenen. Als de achternaam verschilt met dat van het kind, kan daar onduidelijkheid over bestaan.

Reisverzekering
Daarnaast moeten alle kinderen die mee gaan op reis verzekerd worden middels een reisverzekering. Vergelijk reisverzekeringen voor de voordeligste en meest uitgebreide reisverzekeringen.

Door: Riccardo de Wit