Voetbalfans krijgen gratis onderdak in Oekraïne


Naast dat het zomerseizoen weer op het punt van aanbreken staat, is er nog een reden om op vakantie te gaan: het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne. Het Europese land kent echter ook wat vooroordelen; zij zouden onvriendelijk en inhalig zijn. Daarom heeft een groep Oekraïense inwoners besloten om reizigers die speciaal voor het voetbal naar Oekraïne komen, te voorzien van gratis onderdak. Op deze manier hopen de inwoners de vooroordelen als sneeuw voor de zon te kunnen laten verdwijnen.

Gratis
Een groep Oekraïense inwoners heeft besloten om gratis onderdak beschikbaar te stellen aan voetbalfans. Naast onderdak kunnen zijn ook gratis vertalen en andere diensten verkrijgen. Volgende maand reist de groep buitenlandse voetbalfans af naar Oekraïne en Polen, die samen het Europees kampioenschap organiseren. Het initiatief voor gratis opvang en vertalingen komt van een samenwerkingsverband van diverse websites dat ‘Vriendelijk Oekraïne’ heet.

Vriendelijk Oekraïne
Het samenwerkingsverband biedt gratis kamers aan, rondleidingen, en ook vervoer vanuit de luchthaven is helemaal gratis. Wie echter een luxe kamer verwacht, komt bedrogen uit. Volgens de organisatie zijn de aangeboden kamers weliswaar ‘bescheiden’, maar wel gratis en recht uit het hart. Met de actie wil Oekraïne laten zien dat het een gastvrij land is, zegt coördinator Viktoria Svitlova. “Oekraine is een vriendelijk en gastvrij land. We gaan het beeld van de Oekraïense bevolking veranderen”.

Bandieten en schurken
De inzet om Oekraïne wat gastvrijer te maken, staat niet op zichzelf. De baas van de Europese voetbalbond UEFA, Michel Platini, riep de overheid in Kiev eerder al op om een einde te maken aan de ‘bandieten en schurken’ die hoge prijzen rekenen voor een kleine accommodatie. In Oekraïne is een tekort aan hotelkamers om straks alle voetbalfans een onderdak te kunnen bieden. Daardoor zijn de prijzen voor een hotelkamer ook al fors gestegen.

Wie echter niet zoveel wil betalen voor een hotelkamer, kan overwegen om te kamperen. Ook de Oranjecamping is er, zoals bij ieder EK en WK weer bij. Wie geen aansluiting vindt bij een camping, kan er ook voor kiezen te overnachten in grote slaapzalen. Deze stammen nog uit het Sovjet-tijdperk.

Denk aan de reisverzekering
Naast het denken aan een overnachtingsplaats, moet er ook gedacht worden aan de reisverzekering. Daarom is het verstandig alvorens af te reizen naar het EK-land eerst reisverzekeringen te vergelijken, en daarna de beste reisverzekering af te sluiten.

Door: Dennis de Wit