Via internet boeken duurder dan gedacht


Het online boeken van een reis kost vaak veel meer dan eerder gedacht werd. Steeds vaker komen klanten er bij het boeken achter dat de prijs veel hoger is dan waar zij vanuit gingen. Reisaanbieders zijn niet volledig duidelijk in de totaalprijs. Ze nemen een loopje met de regels voor eerlijke en duidelijke prijzen. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat de Consumentenbond vrijdag publiceerde. Daarin werden 60 websites onder de loep genomen.Vakantie afsluiten in buitenland goedkoperDuidelijkheid
De Consumentenbond onderzocht 60 websites van luchtvaartmaatschappijen, bungalowparken, vliegticketverkopers, en pakketreizen. De conclusie van de Consumentenbond is kritisch: “Geen enkele site geeft de prijzen helemaal duidelijk en correct weer.”, schrijft de bond.

In de helft van alle gevallen worden de reserveringskosten verzwegen of onjuist weergegeven. De reserveringskosten waren niet verwerkt in de beginprijs, of bij het boeken werd niet vermeld dat de reserveringskosten van toepassing waren op de vlucht.

Ongehoord
Volgens Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, is de houding van veel internetboekers ongehoord. “De uitschieter is 59 euro aan servicekosten bij een grote reisboeker. Dat is ongehoord.” De bond geeft aan een meldpunt te willen starten waar teleurgestelde consumenten hun ei kwijt kunnen.

De bond zegt dat aanbieders in principe alle vaste en onvermijdbare kosten op moeten nemen in hun advertentie of in de beginprijs. De meeste internetboekers doen dat echter niet.

Een andere vliegmaatschappij kiest ervoor om de optie ‘onder verzekering reizen’ te verstoppen in een keuzemenu. In dat menu kunnen klanten aangeven in welk land zij wonen. Andere sites maken het alleen mogelijk om te betalen met een creditcard. Weer een andere vliegmaatschappij brengt 6 euro in rekening aan ‘administratiekosten’.

Verzekeringen
Daarnaast worden op 16 websites annuleringsverzekeringen zonder toestemming van de reiziger annuleringsverzekeringen afgesloten. 8 websites sluiten zonder dat de reiziger daar iets van weet een reisverzekering af.

Bij 26 van de onderzochte sites kwamen naast verzekeringen nog andere vervelende kosten zoals ‘customer service charge’ en ‘onder verzekering reizen’ naar boven.

Wie een reis wil boeken en een aparte reisverzekering af wil sluiten, kan beter reisverzekeringen vergelijken. Daarmee krijgt de reiziger inzicht in alle premies van alle reisverzekeringen in Nederland. Met het afsluiten van een reisverzekering kan voorkomen worden dat tijdens de reis de reiziger voor onvoorziene kosten komt te staan.

Door: Dennis de Wit