Verlaat Mali zo snel mogelijk


Eerder berichtten wij al dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland reizigers afraadde om nog langer naar Mali te vertrekken. De situatie in Mali wordt steeds erger, waardoor het Ministerie nu duidelijk er op aandringt om zo snel mogelijk het land te verlaten, nu “daartoe nog de commerciële mogelijkheden bestaan”. Momenteel bevinden zich nog 60 reizigers van Nederlandse komaf in het Zuid-Afrikaanse land.

Aangepast advies
Eerder gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken al een negatief reisadvies voor Nederlandse reizigers die van plan waren om naar het Zuid-Afrikaanse land Mali te vertrekken. Nu is dat advies dus verder aangescherpt door de toe te voegen dat reizigers die zich er momenteel nog bevonden, daar zo snel mogelijk weg moeten.

Militaire onrust
In Mali heerst momenteel veel politieke onrust sinds vorige maand een groep militairen de macht greep. Zij zetten de aan de hand van een democratische verkiezing gekozen president Amadou Toumani Touré af. Aanleiding voor het afzetten van de president zijn de gevechten van de Toeareg in het noorden.

De Toaerg heeft het heft in eigen hand genomen in het noorden van Mali waardoor het land nu in complete chaos verkeert. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt dat de situatie van het land onberekenbaar. De Ecowas, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten heeft het land verschillende politieke en economische sancties opgelegd.

Tekorten en overeenstemmingen
Deze sancties zullen binnen een aantal weken leiden tot een tekort aan brandstof. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zal dat in combinatie met de stijgende voedselprijzen leiden tot verdere sociale onrusten en daarmee verslechtering van de veiligheidssituatie in Mali. Eind 2011 werd een Nederlander ontvoerd die nog steeds niet vrijgelaten is.

Wel hebben de Ecowas en de militaire leiders een overeenstemming bereikt om de macht in het land over te dragen. Daarmee zijn de economische en diplomatieke sancties weer ingetrokken. Binnen 40 dagen zullen her hernieuwde herkiezingen plaatsvinden in het Afrikaanse land.

Reisverzekering
Voor dit soort situaties geldt dat er 30 dagen voor vertrek vrijblijvend besloten mag worden om niet naar het land van bestemming af te reizen. Dit kan aan de hand van een annuleringsverzekering die vaak bij de reisverzekering inbegrepen zit, of als extra optie te kiezen is. Vergelijk reisverzekeringen voor een inzicht in de maandelijkse premie en de soorten reisverzekeringen (doorlopend of kortlopend) die er zijn.

Door: Dennis de Wit