Veel zakenreizen leiden tot stress


Zakenlui die regelmatig zakelijk reizen, hebben meer problemen bij het concentreren, hebben meer stress en hebben last van een verminderde productiviteit. Niet-reizende collega’s ervaren deze problemen een stuk minder. Dat blijkt uit onderzoek van AirPlus International. Veel zakelijk reizen leidt zelfs tot zoveel stress, dat dit schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Tijdens het onderzoek zijn zakenreizigers in de gaten gehouden aan de hand van een hartmonitor.

Hartklachten
AirPlus International werkte tijdens het onderzoek samen met het fysiologisch onderzoeksinstituut Optima-Life. Zowel zakenreizigers als thuisblijvers werden drie dagen lang gemonitord tijdens hun activiteiten, behalve wanneer zij douchten.

Aan de hand van de hartslag werd gemeten hoe lang zakenreizigers en thuisblijvers er over doen om te herstellen van hun (zakelijke) reizen. Wie drie dagen lang in het Verenigd Koninkrijk zijn activiteiten uitvoert, doet er opmerkelijk korter over om te herstellen van de reis dan collega’s die voortdurend reizen naar langere afstanden zoals Amerika en Singapore.

Herstel
Het vele reizen zorgt voor jetlags, die niet goed zijn voor het hartritme. Niet-reizigers herstellen 26 procent sneller van hun reizen dan collega’s die thuisblijven of langer op één locatie blijven. Een ander opmerkelijk resultaat uit het onderzoek: reizigers slapen gemiddeld een stuk minder lang, het verschil bedraagt 23 minuten.

De kwaliteit van het herstel wordt uitgedrukt op een schaal van  -100 tot +100. Zakelijke reizigers krijgen met zodanig veel stress te maken, dat zij -35 scoren. Thuisblijven scoren plus 81. Dat slechte herstel wordt voornamelijk veroorzaakt door uitdroging, alcoholconsumptie en stress. Ook andere voeding, medicatie en fysieke activiteiten zorgen ervoor dat de hersteltijd langer duurt.

Reisbeleid
Lian Wolfs, directeur Benelux van AirPlus, zegt dat werkgevers het reisbeleid voor hun werknemers aan moet passen: ”De economische omstandigheden van de afgelopen jaren kunnen ertoe hebben geleid dat organisaties extra druk op hun personeel zetten in het belang kostenbesparingen. “ Door aanpassingen te maken op het reisbeleid onder werknemers, kunnen organisaties ervoor zorgen dat het personeel fris en gemotiveerd blijft, meent Wolfs.

Reisverzekering
Ook voor zakelijke reizen is het verstandig een reisverzekering af te sluiten.. Ook hier moet er gedacht worden aan kostenbesparing, wat weer kan leiden tot extra stress. Door reisverzekeringen te vergelijken kunnen reizigers zich indekken tegen stressvolle situaties. Bovendien wordt de vergelijking gemaakt door de computer, waardoor de zakelijke reiziger in één opslag de voordeligste reisverzekeraar kan kiezen.

Door: Riccardo de Wit