Veel vakantiegangers maken iets vervelends mee


Zes op de tien Nederlandse vakantiegangers die geregeld op reis gaan maken tijdens hun verblijf wel eens iets vervelends mee, ondanks alle voorzorgsmaatregelen die zij genomen hebben. Dat zijn de gegevens uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van reisverzekeraar de Nationale Nederlanden. Voornamelijk reisziekte, pech met de auto en diefstal zijn vervelende situaties die vaak op reis worden meegemaakt.

Veel voorkomende situaties
Reisziekte is met afstand de meest voorkomende vervelende situatie op vakantie. 32% van de reizende Nederlanders heeft er wel eens mee te maken gehad. Een tweede plaats is voor pech met de auto, waarbij 27% wel eens stilgestaan heeft aan de kant van de weg. 17% van alle vakantiegangers kreeg tijdens de vakantie te maken met diefstal van persoonlijke bezittingen.

Vijftien procent van de reizigers had last van kwijtraken van spullen. Voor de ‘schade’ aan persoonlijke spullen sprak 35% van de ondervraagden de reisverzekering aan. Daarbij werden vooral camera’s en fototoestellen geclaimd bij de verzekeraar.

Crisis
De meeste ondervraagde Nederlanders uit het onderzoek geven aan zich te verheugen op de vakantie. Toch zegt 42% dat de financiële malaise waarin we verkeren van invloed is op hun vakantie. Dit jaar blijft de reiziger minder lang van huis, dichterbij Nederland, of gewoon volledig thuis. Zes procent van alle Nederlanders gaf in het onderzoek aan nooit op vakantie te gaan.

Bijna alle Nederlanders, 94%, gaan regelmatig op vakantie.

Situaties voorkomen
Veel Nederlanders (63%) maken op vakantie een nare situatie mee, waarvan reisziekte de meest voorkomende is. Het is goed om zich van te voren goed voor te bereiden op de vakantie. Zo bekijkt 87% van de reizigers van tevoren of hun paspoort niet verlopen is. 75% laat de buren tijdens hun afwezigheid op het huis passen en 80% vraagt aan familieleden of vrienden de post te lezen.

Een ander belangrijk detail uit het onderzoek is dat voornamelijk ouderen veel voorzorgsmaatregelen nemen. Gemiddeld nemen ouderen vaker het zekere voor het onzekere dan jongeren.

Reisverzekering
Problemen op vakantie kunnen leiden tot een veel duurdere vakantie dan in eerste instantie rekening mee is gehouden. Daarom is het verstandig eens te kijken naar een reisverzekering.  Met een dergelijke verzekering kunnen veel schadeposten zoals het kapotgaan van persoonlijke bezitten op vakantie opgevangen worden.

Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van de goedkoopste reisverzekering met de beste dekkingen.

Door: Riccardo de Wit