Vakantiegeld gaat minder vaak naar vakantie


Steeds minder vaak wordt het vakantiegeld nog besteed aan de vakantie. Nog maar 38 procent van de Nederlandse consumenten besteedt het vakantiegeld ook nog daadwerkelijk aan de vakantie. Naast vakanties zijn vooral de aanschaf van decoratie binnenshuis en het sparen belangrijke doelen waar het vakantiegeld aan uitgegeven wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van de ING Bank, dat eind mei werd gepubliceerd.

Onderzoek
Het onderzoek werd gehouden door de ING Bank onder bijna 60.000 ondervraagden per dag. Eind mei werd het onderzoek gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 38 procent van de Nederlandse huishoudens het vakantiegeld daadwerkelijk spendeert aan vakantie. Dat is een afname van 3 procentpunt in vergelijking met vorig jaar.

De vakantie heeft concurrentie gekregen van onder andere aanschaf van meubels of een computer. Ook sparen Nederlandse huishoudens steeds meer. Vorig jaar zette nog 19% van de ondervraagden een deel van het vakantiegeld op een spaarrekening; nu doet 21 procent van de Nederlandse huishoudens dat. Ook wordt het vakantiegeld geregeld gebruikt om schulden mee af te betalen. Dit jaar is 18 procent van de Nederlandse huishoudens van plan schulden af te betalen met het vakantiegeld, vorig jaar was dat nog 17%. 23 procent van alle ondervraagde consumenten laat weten dat zij het vakantiegeld dit jaar voor overige doeleinden zullen gebruiken.

Niet op vakantie
Ook blijkt uit het onderzoek dat steeds meer Nederlandse vakantiegangers vertoeven in eigen land. 27% van de ondervraagden zegt dit jaar niet op vakantie te gaan. Dat is twee procentpunt meer dan vorig jaar; toen zei nog 25% van de ondervraagden thuis te blijven. Getalsmatig blijven er 350.000 tot 400.000 personen meer thuis in vergelijking met het voorgaande jaar.

Minder uitgeven
Naast het niet op vakantie gaan, geven Nederlandse consumenten dit jaar minder geld uit aan vakanties dan voorgaande jaren. 40% van de ondervraagden in het onderzoek van de ING Bank geeft aan dat ze dit jaar minder uit zullen geven aan vakanties dan voorgaande jaren.

Wel op vakantie
Wie wel op vakantie gaat, dient echter ook nog rekening te houden met de reisverzekering. Deze is niet verplicht, maar wel aangeraden om af te sluiten alvorens men vertrekt naar de plaats van bestemming. Een reisverzekering afsluiten kan heel voordelig middels het vergelijken van reisverzekeringen. Daarmee kunnen er tientallen euro’s bespaard worden op de vakantie.

Door: Dennis de Wit