Vakantiegangers gaan bewuster met geld om


Dit jaar gaan Nederlandse vakantiegangers bewuster met hun geld om dan vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête dat het economisch bureau van ING heeft gehouden onder 300.000 respondenten. Deze zomer gaan vakantiegangers een stuk minder losjes met hun van tevoren afgesproken budget om dan vorige zomer. Een jaar geleden gaf nog 45% van de ondervraagden aan losser te zijn met het budget tijdens hun vakantie.

Prijsbewuster
Door de economische recessie zijn vakantiegangers prijsbewuster gaan winkelen op hun vakantieadres in vergelijking met vorig jaar. Toen gaf nog 45 procent van de ondervraagden aan minder scherp naar de prijs te kijken op het vakantieadres. Nu let ongeveer 40 procent van de Nederlandse vakantiegangers minder op de prijs van een product op vakantie.

Ook de groep reizigers die extra op de prijs letten op vakantie is groter geworden: 10 procent van de ondervraagden geeft aan zich sinds dit jaar meer te bekommeren om de prijs van een artikel op hun vakantie bestemming. Oorzaak voor de terughoudendheid zou de economische recessie zijn.

Economische onzekerheid
De economische onzekerheid van de afgelopen jaren en de komende jaren blijkt één van de mogelijke oorzaken voor het gedrag van Nederlandse reizigers te zijn. Ruim de helft van de ondervraagden in het onderzoek geeft aan van tevoren al rekening te houden met de prijzen van producten op de vakantiebestemming.

Zo wordt er niet alleen geld opzij gezet voor het boeken van de tickets voor de vakantiebestemming, maar sparen ook meer reizigers voor het kopen van producten op de vakantiebestemming zelf. Door meer geld uit te sparen op de vakantie, hopen reizigers toch nog een leuke vakantie te kunnen hebben met minder geld. Het uitgespaarde geld wordt dan weer gebruikt voor eventuele incidenten later.

Zomerperiode
Het onderzoek van de ING werd gehouden in de zomerperiode van 8 tot en met 14 augustus. Gemiddeld vulden 48.600 ondervraagden per dag de enquête van het economisch bureau in. Ieder jaar lopen er diverse onderzoeken naar het betaalgedrag van Nederlanders op hun vakantiebestemming.

Verzekering
Het afsluiten van een reisverzekering kan een nuttige beslissing zijn om te besparen op de kosten op vakantie. Vaak is bijvoorbeeld de zorg in het vakantieland stukken duurder dan in Nederland. Ieder jaar raken er honderden smartphones en tablets kwijt op vakantie. Men kan zichzelf indekken tegen deze onvoorziene kostenposten door een reisverzekering af te sluiten. Het is verstandig daarvoor eerst de reisverzekering te vergelijken.

Door: Riccardo de Wit