Vakantieganger niet bereid extra te betalen voor internet


Europese vakantiegangers zijn niet bereid extra te betalen voor het gebruik van internet op hun vakantieadres. Ook voor WiFi (draadloos internet) op vakantie is men niet bereid om extra te betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van reisorganisator Zoover in 25 landen. In het onderzoek geeft 71 procent van de bijna 20.000 respondenten aan wel gebruik te willen maken van het internet, vermits zij daarvoor niet extra hoeven te betalen.

Kwaliteit van internet
Naast het feit dat men moet betalen voor internet op vakantie, is ook de kwaliteit van het internet klachtwaardig. Maar liefst 60% van alle ondervraagden geeft aan zich te ergeren aan de snelheid van de aangeboden verbinding op vakantie.

Amper tien procent van alle ondervraagden geeft aan bereid te zijn te betalen voor het gebruik van draadloos internet op vakantie. Daarbij wordt een bedrag tot vijf euro als redelijk ervaren. Wanneer het bedrag van vijf euro overschreden wordt, wil bijna niemand nog betalen voor het internet.

Geen internet
17 procent van de Europese respondenten geeft in het onderzoek aan helemaal geen internet te gebruiken tijdens de vakantie. Voornamelijk Oostenrijkers en Duitsers hebben er geen problemen mee wanneer het internet op vakantie ontbreekt. Daarentegen hebben Nederlandse vakantiegangers juist een zeer grote behoefte aan een internetverbinding tijdens de vakantie.

Slechts 14 procent van de Nederlandse vakantiegangers geeft aan zonder een internetverbinding op vakantie te kunnen.

Snelheid
Ook de snelheid van de verbinding is iets waar Nederlandse vakantiegangers zich geregeld druk om maken. 40 procent van de Nederlanders ervaart de aangeboden verbinding als te traag. Vijftien procent van de Nederlanders klaagt tegenover Zoover dat de internetverbinding gereld uitvalt.

Zes procent gaat nog een stap verder: zij markeren de internetverbinding als ‘waardeloos’.  70% van de ondervraagden is kritisch over de internetverbinding wanneer zij moeten betalen. Bij gratis verbindingen blijken reizigers sneller de kwaliteit voor lief te nemen, en zijn zij minder kritisch op de internetverbinding.

Doel
Het checken van de e-mail is het populairst onder de respondenten, ruim 50% doet dat. Sociale media bekijken is goed voor een tweede plaats, een goede derde is het bekijken van de weersverwachting.

Ook het online bekijken van de reispolis is een vaak genoemd voorbeeld van activiteiten op het internet. Vergelijk reisverzekeringen om zelf een reisverzekering af te sluiten en zo te besparen op eventuele ongemakken gedurende de vakantie.

Door: Riccardo de Wit