Vakantieganger in Frankrijk hoeft nog geen alcholtester


Vakantiegangers die van plan zijn hun vakantie in Frankrijk door te brengen, hoeven voorlopig nog niet in het bezit te zijn van een alcoholtester in de auto. Eerder kwam naar buiten dat automobilisten in Frankrijk bekeurd zouden worden als zij niet in het bezit zijn van een dergelijke autotester.

Reden voor het uitblijven van bekeuringen is dat de handhaving van de Franse wetgeving voorlopig uitgesteld wordt tot 1 maart 2013.

Alcohol testTekort
Momenteel is er in Frankrijk zelf ook nog een tekort aan alcoholtesters. Daardoor kunnen zowel Franse als buitenlandse automobilisten nog niet in het bezit zijn van de alcoholtesters. De verplichting om een alcoholtester aan boord te hebben, wordt overigens niet van tafel geveegd.

Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, bekendgemaakt. Ook de Franse ambassade in Den Haag heeft bevestigd dat reizigers momenteel nog geen alcoholtester in de auto hoeven te hebben.

Handhaving
Per 1 maart 2013 moeten ook Nederlandse reizigers een alcoholtester in de auto hebben als zij afreizen naar Frankrijk. Ook wanneer zij door Frankrijk heenrijden op weg naar de vakantiebestemming dienen zij in het bezit te zijn van een dergelijk apparaat.

Eerder zou er per 1 november 2013 al gehandhaafd worden. Tussentijds zouden automobilisten zonder alcoholtester er vanaf komen met een waarschuwing.

Bepalen
De verplichtstelling van een alcoholtester in Frankrijk is ervoor bedoeld dat bestuurders zelf kunnen bepalen of zij wel of niet in staat zijn om een auto te besturen wanneer zij gedronken hebben.

Het is verplicht om een ongebruikte alcoholtester in de auto te hebben wanneer men over de Franse wegen rijdt. Het is verplicht om twee tests te hebben: als de bestuurder besluit één van beide tests te gebruiken, moet er nog een andere ongebruikte test aanwezig zijn.

Dat autobestuurders straks zelf hun promillage kunnen meten, wil nog niet zeggen dat dat een vrijbrief is om in beschonken toestand auto te rijden. Ook sjoemelen met autotesters is geen goed idee, de Franse politie controleert namelijk met eigen geijkte ademanalyseapparaten.

Reisverzekering
Van plan om naar Frankrijk te reizen? Denk er dan aan dat per 1 maart 2013 een alcoholtester verplicht is. Niet verplicht, maar wel raadzaam is de reisverzekering. Reisverzekeringen vergelijken is een goede manier om overzicht te krijgen van alle reisverzekeringspremies in Nederland.

Door: Riccardo de Wit