Vakantieboekingen lopen achter


Het aantal boekingen voor de zomervakantie loopt sterk achter in vergelijking met een jaar eerder. De boekingen voor de kerstvakantie hadden last van een moeilijke start, maar werden met nog een week kerstvakantie voor de boek toch nog ingehaald. Volgens Steven van Nieuwenhuijzen, directeur van reisbureauketen D-Reizen, blijft het aantal boekingen dit jaar achter. Dat is niet in lijn met de verwachtingen van reisorganisator Corendon, dat juist nog van een stijging sprak.

Economische omstandigheden
De belangrijkste reden voor het teruglopen van het aantal boekingen is volgens Nieuwenhuijzen de economische crisis. “Het is evident dat mensen hun geld op zak houden door financiële omstandigheden”, vertelt van Nieuwenhuijsen.

In plaats van het doen van een vroegboeking kiezen reizigers er steeds vaker voor om te wachten op een goedkope lastminute. Dat blijkt uit cijfers van reisorganisator D-reizen. Uit onderzoek van de organisator heeft 82 procent van de Nederlanders nog geen zomervakantie geboekt. Zij blijven hun hoop vestigen op een goedkopere lastminute, denkt van Nieuwenhuijzen.

Zes procent van de Nederlanders geeft aan dit jaar niet op zomervakantie te gaan naar het buitenland. Zij geven aan dat hun financiële situatie dat dit jaar niet toestaat.

Dichterbij
Bovendien gaan Nederlandse vakantiegangers steeds minder ver van huis bij het boeken van een kerstvakantie. Het doorbrengen van de kerstvakantie in eigen land wordt steeds populairder. Wie wel de grens overgaat, doet dat meestal naar Duitsland, Londen en Parijs. Deze reisbestemmingen doen het volgens de directeur van D-Reizen opmerkelijk beter dan verre bestemmingen.

“Ver weg blijft achter, met uitzondering van de nieuwe bestemmingen: Dubai en de Kaapverdische eilanden”, zegt de directeur. Egypte en de Canarische eilanden zijn zowel voor de kerst- als zomervakanties hun geliefde positie verloren. De verwachting is dat dit jaar vijf procent minder boekingen worden gedaan naar deze bestemmingen.

Besparen
Dat het aantal boekingen achterblijft, heeft te maken met de financiële situatie van de reiziger. Zij wachten vaak op een last minute boeking, om zo op een goedkopere manier op vakantie te kunnen.

Het afsluiten van een reisverzekering bij een vakantie is niet verplicht, maar wel verstandig. Bij zorgkosten op vakantie of het zoekraken van de bagage kunnen de kosten dan middels de reisverzekering worden opgevangen. De premie van de reisverzekeringen lopen uiteen. Het vergelijken van reisverzekeringen is dan ook een goede optie om te besparen op de vakantie.

 

Door: Dennis de Wit