Vakantiebeurs minder goed bezocht


Dit jaar is de Vakantiebeurs in Utrecht minder druk bezocht in vergelijking met voorgaande jaren. De beursorganisatie telde meer dan 100.000 bezoekers, maar vermeldde in het persbericht niet specifiek hoeveel bezoekers er precies waren. In 2012 trok de beurs nog ruim 126.000 bezoekers. De voorkeur van de bezoekers ging vooral uit naar verre bestemmingen in Azië. Bezoekers van de vakantiebeurs zijn bereid gemiddeld zo’n 3400 euro aan de vakantie te besteden. Zij zijn dus niet zuiniger geworden, maar kiezen wel een stuk bewuster en doelgerichter hun vakantiebestemming.

Trends
Ook dit jaar zijn er een aantal trends te zien is het vakantietype. Steeds meer bezoekers willen slapen bij de inwoners van het vakantieland en meedoen aan hun dagelijkse activiteiten. Daarnaast nemen zij meerdere generaties mee op vakantie.

Het liefst gaat de bezoeker naar Europese vakantielanden zoals Italië, Frankrijk en Spanje. Ook wijken geheel volgens verwachting ook dit jaar weer honderdduizenden vakantiegangers uit naar Duitsland.

Opvallend is de steeds sterker wordende aandacht voor Aziatische landen als Indonesië, Thailand, Maleisië en Vietnam, zo concludeert beursorganisatie VNU Exhibitions Europe.

Oriëntatie
Het wordt voor de bezoeker steeds belangrijker om doelgerichter een vakantiebestemming uit te zoeken. Het motief ‘gericht informatie verzamelen’ was veruit de meest genoemde reden voor een bezoekje aan de beurs in Utrecht. Daarnaast wisselden reizigers ervaringen uit over hun vakantiebestemmingen en gaven zij elkaar tips.

Ruim 5000 ervaringsdeskundigen kwamen naar de Vakantiebeurs in Utrecht om zo hun land te promoten. Volgens projectmanager Wendy van de Geijn valt sterk te merken dat bezoekers zich steeds beter oriënteren. Daarnaast vinden zij het belangrijk om alvast activiteiten plannen voor in de vakantie. De vakantiebestemming is sterk afhankelijk van de mogelijkheden voor de activiteiten.

Themapleinen
Om alle activiteiten te rangschikken op vakantiebestemmingen, besloot de organisatie themapleinen in het leven te roepen. Meest bezochte vakantietopics waren Actief en Avontuur, Fiets en Wandel, Kaperen en Campingvakanties en Stedentrips.

Volgend jaar wordt de Vakantiebeurs voor de 44e keer georganiseerd in de Jaarbeurs Utrecht. Inmiddels hebben al ruim een kwart van alle exposanten hun komst bevestigd.

Op vakantie
Wie naar de Vakantiebeurs geweest is, heeft zo zijn wensen. Het is verstandig om bij het boeken van de vakantie ook na te denken over een reisverzekering. Vergelijk reisverzekeringen om alle premies overzichtelijk weer te geven.

Door: Dennis de Wit