Vakantie afsluiten in buitenland goedkoper


Wie in Duitsland of België bij een reisorganisatie in plaats van bij een Nederlandse touroperator een vakantie boekt, is daarmee veel voordeliger uit dan in Nederland. Volgens de Consumentenbond kunnen reizigers door in het buitenland te boeken enkele honderden euro’s per jaar besparen op hun vakanties. Dat blijkt uit onderzoek van diverse reissites.

Vakantie afsluiten in buitenland goedkoperAlternatieven
De Consumentenbond noemt diverse voorbeelden. Wie bijvoorbeeld reist met de Duitse Spoorwegen, is veel voordeliger uit dan wie een kaartje koopt bij NS HiSpeed. In Nederland kost een retour-rit van Utrecht naar Berlijn voor twee personen 276 euro. In Duitsland kost dezelfde rit honderd euro minder dan in Nederland.

Ook het boeken van een vierpersoonsbungalow is in CenterParcs in in België en Duitsland ruim een kwart tot een derde goedkoper dan bij dezelfde site in Nederland.

Een reisje naar Spanje verschilt tussen Nederlandse, Belgische en Duitse reisbureaus tot wel 480 euro.

Schoolvakantie
De Consumentenbond zegt dat de verschillen onderling zo groot zijn, omdat de vakantieperiodes in Nederland verschillen met dat van buurlanden Duitsland en België. De Duitse vakantiemarkt is bovendien veel groter dan in Nederland, waardoor er zich ook meer concurrenten bevinden op de Duitse vakantiemarkt.

Daardoor moeten aanbieders van reizen in Duitsland met een lagere inkoopprijs komen dan in Nederland het geval is.

Creditcardkosten
Bovendien blijken wij in Nederland een groot voorstander te zijn van het rekenen van hoge reserverings- en creditcardkosten, terwijl in beide buurlanden, voornamelijk in Duitsland, weinig kosten gerekend worden.

In het buitenland zijn daarnaast kinderkortingen veel goedkoper in Duitsland en België dan in Nederland het geval is.  Dat de kinderkortingen in beide buurlanden zoveel goedkoper zijn dan in Nederland, is wederom te verklaren met de verschillende schoolvakantieperiodes.

Reisverzekering
Wie een reis boekt naar het buitenland, doet er verstandig aan om een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering afsluiten is wettelijk gezien niet verplicht, maar reizigers kunnen er wel hun voordeel mee doen.

Met een reisverzekering kunnen reizigers zich bijvoorbeeld dekken tegen het zoekraken van bagage, of het boeken van een extra nacht door vertragingen. Bovendien dekken de meeste zorgverzekeraars onvoldoende kosten in het buitenland, waardoor er aanspraak gemaakt moet worden op de reisverzekering.

Vergelijk reisverzekeringen om zelf een reisverzekering af te sluiten en alle kosten van alle reispremies in Nederland op een rijtje te zetten.

Door: Dennis de Wit