Tussentijds paspoort voor kinderen


Wanneer er een grote vertraging ontstaat bij het uitgeven van paspoorten aan kinderen die vroeger bij hun ouders op het paspoort bijgeschreven stonden, kunnen deze kinderen een noodpaspoort krijgen. Dat maakte demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies van het CDA op dinsdag 15 mei 2012 in de Tweede Kamer bekend. Daarmee komt zij tegemoet aan de stormloop die er in sommige gemeentes ontstaan is op het kinderpaspoort. Vanaf 26 juni kunnen kinderen niet langer meer reizen op het paspoort van hun ouders. Dit in verband met veranderende Europese wetgeving.

Stormloop
Zoals voorspeld zijn er de afgelopen periode behoorlijk veel nieuwe kinderpaspoorten aangevraagd. Vanaf 26 juni mogen kinderen niet langer meer reizen middels het paspoort van hun ouders. Voorheen hield de regeling in dat kinderen tot 16 jaar op het paspoort van hun ouders bijgeschreven mochten worden. Vanaf 26 juni dienen kinderen van alle leeftijden zelf in het bezit te zijn van een paspoort.

In Emmen kwam de hoge drukte het eerst voor. Daarna volgden er tal van andere gemeenten. Van de 850.000 kinderen die bij hun ouders op het paspoort stonden bijgeschreven, zijn er nu 500.000 kinderen die inmiddels in het bezit zijn van een eigen paspoort. Dat heeft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies bekend gemaakt.

Productiecapaciteit
De overige 300.000 kinderen worden opnieuw opgeroepen door de minister om alsnog een reisdocument aan te vragen. Op deze manier hoopt zij ‘dramatische toestanden op Schiphol’ te voorkomen. Om de stormloop op nieuwe kinderpaspoorten aan te kunnen, is de productiecapaciteit voor het vervaardigen van nieuwe reisdocumenten verhoogd. Wanneer er echter een grote vertraging ontstaat bij reisdocumenten die al voor 1 mei zijn aangevraagd, kan het kind voorlopig reizen met een noodpaspoort of laissez passer. Deze noodpaspoorten zullen dan bij het gemeentehuis af te halen zijn.

Vertraging
De uitgifte van nieuwe reguliere reisdocumenten loopt door de stormloop geen vertraging op. Wel moeten ouders er om denken tijdig een kinderpaspoort aan te vragen. “Wanneer mensen wachten tot de dag van vertrek en dan met een volgepakte auto langs het gemeente huis rijden, ontstaan er problemen. Met de beste wil van de wereld kan ik dan niet garanderen dat er honderdduizenden reisdocumenten binnen een week geleverd kunnen worden”, zegt Spies.

Reisverzekering
Naast het verplichte paspoort is ook het afsluiten van een reisverzekering een absolute must. Vergelijk reisverzekeringen voor de voordeligste tarieven en beste dekkingen.

Door: Dennis de Wit