Tropische ziekte rukt op in Europa


In Europa, voornamelijk in populaire vakantiebestemmingen als Griekenland, Turkije en Italië rukt de tropische infectieziekte de West-Nijlkoorts steeds verder op. De West-Nijlkoorts veroorzaakt een tropische infectieziekte.

Voor Nederlandse bloeddonoren die de afgelopen vier weken op één van deze drie vakantiebestemmingen zijn geweest, geldt dat zij de komende vier weken geen bloed mogen geven. Het virus is gemakkelijk overdraagbaar, zegt hoogleraar bloedoverdraagbare infectieziektes Hans Zaaijer.

Volgens Zaaijer zijn voornamelijk Griekenland, Turkije en Italië risicogebieden, en is het virus gemakkelijk via bloed over te dragen. “Inmiddels zijn het hele vaste land van Griekenland, het zuidwesten van Turkije en de Povlakte in Italië een risicogebied.”, zo zegt de hoogleraar.

Muggen
Het virus wordt gemakkelijk overgedragen via muggen. Deze muggen zijn besmet met het West-Nijlkoorts en besmetten op deze manier meer mensen. De verschijnselen en symptomen van het West-Nijlvirus zijn amper te merken, waardoor veel reizigers zonder het te weten met de ziekte rondlopen. Tachtig procent van alle besmette reizigers krijgt nergens last van. Slechts twintig procent voelt zich grieperig, en minder dan één procent van de geïnfecteerden moet naar het ziekenhuis.

Vaccin
Doordat niet helemaal duidelijk is waar het virus precies door veroorzaakt wordt, kan er nog geen vaccin tegen het virus gemaakt worden. Doordat er weinig symptomen bij de ziekte vastgesteld kunnen worden, is het niet meteen duidelijk voor een besmette reiziger dat hij het West-Nijlvirus bij zich draagt.

Besmetting
Zaaijer, verbonden aan het AMC en de Sanquin Bloedbank laat weten dat de bloedbank geruime tijd een pauze instelt voor donoren die zich in één van deze gebieden bevonden hebben. Op deze manier loopt de bloedbank geen enkel risico. De besmetting van het virus leidt binnen twee dagen tot twee weken tot gezondheidsklachten die ongeveer een week aanhouden.

Voor de bloedbank is niet duidelijk hoe gevaarlijk het virus precies is.

Bedreigingen
Het virus vindt zijn oorsprong in Afrika, waar het de naam ‘West-Nijlkoorts’ verworven heeft. De koorts is één van de virussen die een risico vormen voor bloedbanken. Ook knokkelkoorts en chikungunya zijn virussen die risico’s vormen. De GGD geeft reizigers het advies een muggenwerend middel met DEET mee te nemen op vakantie.

Reisverzekering
Wie onverhoopt het virus oploopt en zich daarbij ziek voelt, kan een plaatselijke arts raadplegen. Wie de taal niet spreekt, kan een tolk inschakelen via de Alarmcentrale. Daarvoor is wel een reisverzekering nodig. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van de reisverzekeringen en de daarbij horende premies.

Door: Dennis de Wit