Tien procent Nederlanders op vakantie zonder reisverzekering


Een op de tien Nederlanders gaat nog steeds op reis zonder van tevoren een zorgverzekering af te sluiten. Dat is wel minder dan vorig jaar, toen er 17 miljoen buitenlandse vakanties werden afgesloten. 12 procent van de vakantiegangers sloot toen geen reisverzekering af.

Dat blijkt uit cijfers van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO), dat is uitgevoerd door het NBTC-NIPO.


Financiële gevolgen
Alarmcentrales van de reisverzekeringen alarmeren reizigers die besluiten zonder reisverzekering op pad te gaan. Zij kunnen voor grote financiële problemen komen te staan als zij medische kosten maken waarvan zij verwachten dat die wel door de ziektekostenverzekering vergoed wordt.

Veel reizigers weten niet dat de zorgverzekeraar inderdaad wel kosten voor medische behandelingen vergoed, maar dan alleen tegen de prijzen in Nederland. Een medische behandeling is in het buitenland vaak veel duurder, waardoor reizigers voor een enorm financieel probleem komen te staan. Binnen Noordwest-Europa is de prijs van medische behandelingen overigens redelijk gelijk aan de prijzen in Nederland.

Medische dekking
Wie naar Frankrijk op vakantie gaat, krijgt 80 procent van de medische kosten vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraar, ook als de patiënt alleen een basisverzekering heeft. De rest moet de reiziger zelf betalen, tenzij hij een medische dekking heeft afgesloten binnen een reisverzekering.

In dat geval betaalt de reisverzekering het overige bedrag, of zal de alarmcentrale het benodigde bedrag eerst voorschieten.

Pechhulp
Een ander misverstand onder veel reizigers, is de dekking op pechhulp. Niet in alle reisverzekeringen is pechhulp in het buitenland opgenomen, waardoor de reiziger voor ongenode verrassingen kan komen te staan. Het is dus verstandig van tevoren met de autoverzekeraar te bellen of de kosten voor buitenlandse pechhulp gedekt worden.
 
Als dat niet het geval is, moet de reiziger nog een reisverzekering afsluiten.

Prijzen lopen flink op
In de praktijk blijken alarmcentrales regelmatig geconfronteerd te worden met torenhoge prijzen, afhankelijk van waar de toerist zich precies bevindt. In Turkije en Thailand liggen kosten van medische behandelingen vijf keer zo hoog als in Nederland. In Spanje is dat tot drie keer hoger, maar in de Verenigde Staten liggen de medische kosten wel tien keer zo goed.
 
In sommige gevallen moest de verzekeraar tot 1 miljoen euro ophoesten voor één medische behandeling. Eerder waarschuwde een reisverzekeraar al voor medische kosten in Brazilië, voor vakantiegangers die daar het Wereldkampioenschap Voetbal bekijken.
Door: Dennis de Wit