Steeds vaker elektronica mee op vakantie


Reizigers nemen steeds vaker elektronica mee naar het buitenland op vakantie. Ruim een derde van alle reizigers neemt een laptop mee. De fotocamera blijft met 74 procent het populairste stuk elektronica om mee te nemen. De smartphone wordt door 41 procent van de vakantiegangers meegenomen. De tablet wint steeds verder terrein en wordt inmiddels door één op de vijf reizigers meegenomen. Wel blijkt echter dat drie kwart van de reizigers de dekking van de reisverzekering hiervoor niet uitbreidt.

Waarde
Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek, een onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Consumenten zijn vaak wel goed op  de hoogte van de waarde van de spullen die zij meenemen op vakantie. Ruim de helft van de vakantiegangers die overnachten op de camping in een tent neemt waardevolle spullen mee. Ook in het verblijf in een vakantiewoning of hotel wordt vaak gebruik gemaakt van zelf meegebrachte gadgets.

Wanneer de vakantiegangers tijdelijk de accommodatie verlaten, leggen zij hun gadget in een kluis of koffer in de accommodatie zelf. Dat gebeurt in 35% van de gevallen bij de vakantiewoning. 34% van de vakantiegangers laat zijn gadgets in de caravan liggen. Met 22% is het appartement de minst vertrouwde locatie om de spullen op te slaan.

Polis
Hoewel reizigers zich bewust zijn van de waarde van hun elektronica, staan zij er vaak niet bij stil dat deze bagage waardevermeerdering met zich meebrengt. Driekwart van de consumenten sluit alvorens op reis te gaan een reisverzekering af.

Ruim de helft van alle reizigers kijkt van tevoren niet of de elektronica wel gedekt worden door de polis. Geertje Janssen, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars: “Het is goed om ‘wijs verzekerd’ op reis te gaan en erbij stil te staan of er bijzonderheden zijn. Denk dus ook aan de spullen die je meeneemt.”

Maximumbedragen
De meeste reisverzekeraars werken met maximumbedragen. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen gestolen of beschadigde mobiele apparatuur, en de dekking van computerapparatuur. Voor computerapparatuur wordt vaak een hoger maximumbedrag gesteld dan mobiele telefoons en smartphones. Janssen: “Wie bewust voor een lage premie kiest, kan beter niet al te veel dure spullen meenemen op vakantie.”

Reisverzekering
Het is goed om van tevoren te kijken of de elektronische apparatuur gedekt wordt in de polisvoorwaarden. Daardoor kan de premie echter wel hoger zijn. Reisverzekering vergelijken is dan een goede methode om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

Door: Dennis de Wit