Steeds meer vakanties naar Friesland


Zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen kiezen steeds vaker voor de provincie Friesland om daar hun vakantie door te brengen. Dat blijkt uit een imago-onderzoek van onderzoeksbureau Grontmij. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Fryslan Marketing. Steeds meer Nederlanders denken bij de provincie Friesland aan uiterlijke kenmerken.

Steeds meer vakantiegangers naar FrieslandKenmerken
Zo associëren de meeste Nederlandse vakantiegangers die in eigen land (een deel van) hun vakantie doorbrengen met de watersport. Daarnaast geven steeds meer vakantiegangers aan naar Friesland te gaan omdat zij daar willen fietsen, in aanraking willen komen met natuurlijk of willen genieten van de weides.

Een stuk minder te spreken zijn de ondervraagden over de kwaliteit van het eten en de uitgaansgelegenheden die door de provincie aangeboden wordt. De meeste ondervraagden geven aan zich niet te herkennen in het beeld dat vakantiegangers voor deze kenmerken naar de provincie komen.

Korte vakanties
Met name de korte vakanties zijn voor de Nederlandse vakantieganger populair. Het imago, en daarmee de interesse om naar Friesland te gaan is sinds 2008 wel afgenomen, zo constateert het onderzoeksbureau. In 2006 en 2008 gaf 22% van de ondervraagden aan wel eens een korte vakantie in Friesland door te willen brengen.

In 2012 is dat onderzoek opnieuw uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het imago van de provincie Friesland een deuk heeft opgelopen. Waar in 2006 en 2008 nog 22% mogelijk een korte vakantie in Friesland zou houden, doet nu nog maar 18% van de ondervraagden dat.

Wel gaan steeds meer dagjesmensen naar Friesland. 48% van de ondervraagden wil wel eens naar Friesland voor een dagje weg. Friesland staat overigens met 27% van de ondervraagden in de top 3 van bestemmingen voor dagtochtjes in Nederland.

Leeftijd
Ook de gemiddelde leeftijd van de toerist die bereid is naar Friesland te gaan is gedaald. Waar voorheen voornamelijk ouderen van boven 52 de  naar Friesland gingen, is de doelgroep nu een jaar jonger.

Daarnaast zou de aandacht aan de provincie Friesland door het programma ‘Moordvrouw’ waarin Wendy van Dijk een Friese politieagente speelt een aanleiding zijn voor de toename van het aantal korte dagtochten in Friesland. 9% van de kijkers van dat programma kijkt nu op een positievere manier naar de provincie.

Vergelijken
Ook bij dagtochtjes en zeker bij korte vakanties in eigen land is het toch aangeraden om een reisverzekering af te sluiten. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van alle reisverzekeringen in Nederland.

Door: Dennis de Wit