RIVM waarschuwt voor mazelen in Oekra´ne


Het Europees Kampioenschap voetbal staat weer de deur, en dat is een reden voor het RIVM om de bezoekers van het EK-voetbal in Oekra´ne alvast te waarschuwen voor de mazelenepidemie waar het land momenteel mee te kampen heeft. Reizigers die zich nooit tegen deze ziekte gevaccineerd hebben en de ziekte ook nooit gehad hebben worden aangeraden alsnog een vaccin tegen de mazelen te halen. Vooral in het westen van Oekra´ne heerst de epidemie.

Vaccinaties
Het Landelijk Co÷rdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVM) waarschuwen voor de mazelenepidemie die momenteel heerst in het westen van Oekra´ne. Wie zich nooit heeft laten vaccineren tegen de mazelen en de ziekte zelf ook nooit gehad heeft, wordt aangeraden alsnog zich te vaccineren tegen de ziekte. Het kampioenschap wordt dit jaar gehouden in Polen en Oekra´ne, waar de kans op besmetting het grootst is.

BMR
Sinds 1976 krijgen alle kinderen een vaccinatie aan de hand van de Bmr-prik. Die prik beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. Voor de invoering in 1976 kreeg iedereen mazelen en bouwden daarmee een levenslange bescherming op.

DTP
Daarnaast raden beide instanties ook nog andere prikken aan voor wie naar Oekra´ne wil. Ook de vaccinaties tegen geelzucht (hepatitis A) en de DTP prik die beschermt tegen difterie, tetanus en polio worden aangeraden aan reizigers die Oekra´ne willen bezoeken tijdens het EK.

Volgens beide instanties is het slimste om te doen om de vaccinaties zes weken voor vertrek de nemen. Dit in verband met de tijd die de vaccins nodig hebben om tot werking te komen. In Oekra´ne komt ook hondsdolheid voor. Daarom wordt contact met honden en katten afgeraden.

Reisverzekering
Wie toch een ziekte oploopt, moet zich beroepen op zijn reisverzekering. Vergelijk reisverzekeringen en sluit nu voordelig een reisverzekering af.

Door: Dennis de Wit