Reizen naar Mali ontraden


Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voorlopig alle reizen naar Mali ontraden voor Nederlandse toeristen. Volgens het ministerie kan de veiligheid van de toerist voorlopig niet gegarandeerd worden. Bovendien bestaat er een verhoogd risico dat reizigers te maken krijgen met het voortdurende risico slachtoffer te worden van het oorlogsgeweld, terroristische aanslagen en bovendien ontvoeringen. In Mali spelen er op dit moment politieke ontwikkelingen die veel tegenstand van bevolkingsgroepen oproepen. De overheid in Mali kondigde zelf eerder deze week al de noodtoestand af.

Noodtoestand
Niet alleen de reizen naar het West-Afrikaanse land zijn ontraden, maar ook in Mali zelf heeft de overheid ingegrepen. Zij hebben inmiddels de noodtoestand afgekondigd. Voornamelijk Islamitische extremisten trekken meer dan eerder naar het deel van het land dat nog in handen is van de Malinese bevelhebbers. De Franse luchtmacht is inmiddels naar Mali gestuurd om de orde zoveel mogelijk te herstellen en gaat de strijd aan met de extremisten in het land.

Politieke ontwikkelingen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan te politieke ontwikkelingen die zich momenteel in Mali afspelen goed te blijven volgen. Wanneer reizigers alsnog besluiten naar Mali te gaan, moeten zij van tevoren voorzien zijn van ‘adequate communicatiemiddelen en contactgegevens’, zo schrijft het ministerie op de website.

Reizigers moeten zich ervan bewust zijn dat reizen na zonsondergang met zowel het openbaar vervoer als het privévoer niet veilig is.

Reisverzekering
Het is mogelijk om de reis te annuleren, maar het is niet altijd zeker dat de reis- of annuleringsverzekering de schade ook zal dekken. Neem dus van tevoren contact op met de reisverzekeraar om advies in te winnen. Vergelijk reisverzekeringen om nu zelf zo goedkoop mogelijk een reisverzekering af te sluiten.

Door: Dennis de Wit