Reizen naar Gaza afgeraden


Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers niet langer meer af te reizen naar Gaza. Het reisadvies voor Israël is alleen aangescherpt. Het ministerie waarschuwt dat het niet veilig is binnen een gebied van 40 kilometer rond Gaza te reizen.

Ook de rest van Israël is niet veilig en dus moeten reizigers daar rekening houden met bepaalde veiligheidsrisico’s. Het ministerie scherpt de reisadviezen voor Israël en Gaza aan vanwege de oorlog die is uitgebroken op de Gazastrook.

Raketten

Vakantieoorden en delen van de Gazastrook worden geregeld bestookt met raketaanvallen. Die aanvallen komen uit Libanon, de Sinaï en de Gazastrook. Op dit moment woedt er een oorlog in het gebied. Het Israëlische leger viel op 17 juli 2014 de Gazastrook binnen. De raketaanvallen vanuit Gaza zijn nog niet afgelopen. Daarom is het niet verstandig binnen een gebied van 40 kilometer rond de Gazastrook te zijn.
 
Andere gebieden zoals Jeruzalem, Haifa, Eliat, Tel Aviv en omgeving zijn ook relatief onveilig. De Israëlische luchtafweer heeft de meeste raketten in de lucht vernietigd.

Veiligheidsrisico’s
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst op veiligheidsrisico’s in heel Israël. Zo gaan er geregeld luchtalarmen af in het gebied. Het is bovendien verboden foto’s te maken van militaire gebouwen, terreinen of objecten, ook als er geen expliciet verbodsbord bij staat.
 
Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dat geldt ook voor Nederlanders met een dubbelpaspoort tussen de Palestijnse en de Nederlandse nationaliteit. Palestijnen moeten reizen via Jordanië naar Israël.

Niet-westers
Wie een niet-Westerse achtergrond heeft, loopt bovendien een hoog risico urenlang en grondig ondervraagd te worden op het vliegveld Ben Gurion. Dat kan ook voorkomen als de reiziger een westers paspoort heeft. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan mee te werken aan de controle en niet in paniek te raken.

Omboeken
Reizigers die liever niet naar gebieden rond 40 kilometer van de Gazastrook reizen, kunnen hun reis afzeggen of omboeken. Voor het omboeken kunnen kosten die daarbij voorkomen gedekt worden door de reisverzekering. Voor het afzeggen van de reis is een annuleringsverzekering benodigd. Neem van tevoren contact op met de reisverzekeraar voor meer informatie.
Door: Dennis de Wit