Reizen boeken in Nederland goedkoper dan in BelgiŽ


Wie in Nederland een vakantie boekt, is een stuk voordeliger uit dan onze Zuiderburen. Zij betalen voor dezelfde reizen of voor dezelfde tophotels soms tot wel 1000 euro meer. Volgens de Belgische krant de Standaard is dit te wijten aan Ďeen minder goede bescherming van de consument in Nederlandí. De Standaard nam de proef op de som.

Wie in Nederland bij touroperator Thomas Cook boekt, merkt een fors verschil met de prijzen voor hetzelfde product op de Belgische website. In Nederland zijn de prijzen fors lager, soms tot wel duizenden euroís.

Zelfde groep, ander land
Hoewel Thomas Cook tot ťťn en dezelfde groep behoort, opereren de diverse landen los van elkaar. Het prijsverschil is dus niet te wijten aan prijsdicriminatie in diverse landen, maar aan taksen, tarieven en hoeveelheid boekingen in Nederland en BelgiŽ. In dit specifieke geval wijst Thomas Cook de samenwerking met Studio 100 aan als schuldige. Kinderen kunnen tijdens de reis geŽntertaind worden met dank aan Studio 100, en ook zijn annuleringsverzekeringen bij de reis inbegrepen. In Nederland moet de reiziger zelf een annuleringsverzekering bij hun reisverzekering afsluiten. Volgens de Belgische krant De Standaard hebben wij in Nederland echter geen organisatie die de klachten van de Nederlandse reiziger waarneemt, dat terwijl dit volgens de Nederlandse tegenhanger onjuist is: de Nederlanders hebben bijvoorbeeld de SGR.

Toevlucht
Het gevolg is dat veel Belgen via Nederland reizen, omdat dit goedkoper is dan in BelgiŽ. Wel hebben de Belgen dan net als de Nederlanders een annuleringsverzekering nodig, omdat deze in Nederland niet standaard bij de reis inbegrepen is.

Annuleringsverzekering
Zowel Nederlandse als Belgische reizigers kunnen online reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen vergelijken voor de scherpste premies en de beste dekkingen. Hierdoor kunnen ook Belgische reizigers profiteren van een goedkope Nederlandse vakantie.

Door: Riccardo de Wit