Reisverzekering verplicht in Cuba en Rusland


Wie graag op vakantie wil naar Cuba of Rusland, zal verplicht een reisverzekering moeten afsluiten. In deze landen is het verplicht een reisverzekering te hebben, en wordt hier dan ook streng op gecontroleerd. In de reisverzekering moet een dekking zitten voor geneeskundige kosten. Beide landen willen niet verantwoordelijk zijn voor de vaak hoge kosten bij een ziekte of ongeval. Wie toch onverzekerd naar Rusland of Cuba gaat, kan geweigerd worden en een boete opgelegd krijgen. In Rusland gelden er nog extra regels.

Extra regels
Zo moeten buitenlandse reizigers die naar Rusland willen van tevoren een visum aangevraagd hebben. Bij de aanvraag moet de reiziger beschikken over een foto en een paspoort. Reisverzekeringen moet voor reizen naar Rusland voldoen aan de eisen van de Russische regering: de verzekering moet geneeskundige kosten dekken, en bovendien een ‘Rusland-verklaring’ afgeven.

In deze verklaring wordt uitdrukkelijk omschreven dat de verzekerde gedekt is tegen de eventuele medische kosten die het verblijf in Rusland met zich mee kunnen brengen. Daarnaast kan als bewijs het uitermate nuttig zijn om een uitdraai van de polis mee te nemen naar Rusland. Alleen het hebben van een zorgverzekering is niet voldoende.

Erkenning in Cuba
Ook voor Cuba gelden er extra maatregelen. Het is net als in Rusland verplicht om van tevoren een reisverzekering af te sluiten. Echter heeft Cuba hier nog een extra eis aan gesteld. De overheid in Cuba moet de reisverzekeraar namelijk officieel erkennen. Dat geldt in ons aanbod voor OHRA en Europeesche Verzekeringen. 

Hoewel het hebben van een reisverzekering in Cuba en Rusland verplicht is, is het altijd nuttig om voor te vertrekken een reisverzekering af te sluiten. Daarmee kunnen reizigers zichzelf een hoop geld besparen wanneer zij in de problemen komen in het vakantieland.

Reisverzekering afsluiten
Een reisverzekering biedt namelijk naast de vergoeding van geneeskundige kosten in het buitenland nog meer voordelen. Zo wordt bijvoorbeeld bagage tot een maximumbedrag vergoed. Sommige reisverzekeraars bieden zelfs standaard winter- of watersportdekking aan in het basispakket. Bij andere verzekeraars kunnen verzekerden middels modules zelf kiezen welke extra dekkingen zij willen afsluiten.

Hoe meer dekkingen er afgesloten worden, hoe hoger de premie. Het is dan ook goed zich af te vragen of de extra afgesloten module ook echt op de vakantie van toepassing is. Dankzij extra dekkingen kunnen verzekerden zich zo goed mogelijk verzekeren tegen eventuele extra kosten. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van de meeste reisverzekeraars in Nederland.

Door: Riccardo de Wit