Reisverzekering vergoedt fiets onvoldoende


Reisverzekeraars in Nederland vergoeden schade of diefstal van de fiets op reis onvoldoende. Dat terwijl het aantal fietsvakanties juist toeneemt. De meeste doorlopende reisverzekeringen keren zo weinig vergoeding uit bij diefstal of schade aan de fiets, dat daarvan geen nieuwe fiets te kopen valt.

De meeste reisverzekeringen vergoeden maximaal 250 tot 500 euro per fiets of per verzekerde. Maar de meeste vakantiegangers gebruiken dure stads- en sportfietsen die vaak al het dubbele kosten. Daardoor komt de verzekerde voor honderden euro’s aan extra kosten te staan. Het advies luidt dan ook geen dure fietsen mee te nemen op vakantie, maar een simpele tweedehands fiets mee te nemen.


Lage vergoeding
Uit onderzoek onder 34 reisverzekeraars blijken er 29 verzekeraars een vergoeding tussen de 250 en de 500 euro te hanteren. De meeste verzekeraars bieden geen vergoeding per persoon, maar per fiets. Alleen bij AON en bij FBTO wordt niet naar de fiets gekeken, maar naar de afgesloten polis.

Dat betekent dat als de hele familie met een aantal fietsen op vakantie gaat en alle fietsen gestolen worden, het dan niet mogelijk is om alle fietsen vergoed te krijgen. De verzekeraar kijkt naar de polis en vergoedt dan dus één fiets. De fietsmodule bij de reisverzekeraar is op dit gebied dus onvoldoende, zo blijkt uit het onderzoek.

Bagagedekking
De uitgebreidste dekking is te vinden bij Aegon, HEMA en de Nederlanden van Nu. Die reisverzekeraars bieden een doorlopende reisverzekering met een dekking van 1250 tot 5000 euro per polis. De reisverzekeraars maken in dat geval geen onderscheid tussen bagage en fietsen. De fiets wordt in dit geval als bagage gezien. Voor deze bedragen kan de verzekeraar een nieuwe fiets kopen, als er geen andere schadegevallen aan de bagage bekend zijn.

In deze gevallen betekent dit wel dat de verzekerde geen schade moet hebben aan overige bagage, omdat deze van de vergoeding van de fiets worden afgetrokken. De fiets wordt ook als bagage gezien.

Polis controleren
Vakantiegangers moeten voordat zij op vakantie gaan hun polis controleren. Dat is raadzaam omdat de dekkingen zodanig uiteenlopen dat er geen standaardregel geldt voor de reisverzekeringen.

Als de reisverzekeraar onvoldoende dekking biedt voor schade of diefstal van de fiets, kan de reiziger die op fietsvakantie gaat beter overstappen naar een andere reisverzekeraar. Het is ook mogelijk contact op te nemen met de reisverzekeraar en te vragen naar een uitgebreidere dekking.

Door: Dennis de Wit