Reisorganisaties balen van toeristenbelasting


Buitenlandse overheden moeten beter nadenken over het invoeren of de verhoging van de toeristenbelasting. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). De branche vreest dat reizigers door de hoge toeristenbelastingen in het buitenland flink zullen besparen. Daarnaast doen Nederlanders ook minder boekingen voor reizen, omdat zij wachten totdat zij een reis aangeboden krijgen tegen een lagere prijs.

Geld verdienen
Volgens de ANVR wordt het meeste geld verdiend over de rug van de vakantiegangers. Landen, regio’s en steden zouden voortdurend met nieuwe ideeën op de proppen komen om geld te verdienen aan toeristen. In Spanje verhoogde men de luchthavenbelasting. In Turkije moeten toeristen al jarenlang een speciaal toeristenvisum kopen wanneer zij in het land aankomen.

Daarnaast wordt op veel bestemmingen toeristenbelasting geheven op hotel overnachtingen. Volgens de ANVR worden toeristen daardoor als melkkoe gebruikt. “Maar daar help je de economie niet mee. Het is verstandiger om minder belastingen te heffen zodat toeristen wat meer consumeren op hun vakantiebestemming”, vertelt een woordvoerster van de ANVR.

Toeristenbelasting
De ANVR gaat de andere kijk op de toeristenbelasting voorleggen aan de Europese brancheorganisatie van touroperators, de ETOA. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland worden reizigers gebruikt als melkkoe, meent de ANVR.

De ANVR heeft een rapport in handen waarin overzicht geboden worden over de verschillen tussen Nederlandse gemeenten. In de goedkoopste gemeente betaalt de reiziger helemaal geen belasting over de overnachting per persoon, terwijl andere gemeenten tot 6 euro per overnachting per persoon heffen.

Ook het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) is kritisch over de houding van Nederlandse gemeenten. Volgens hen worden de belastingen door de gemeenten gebruikt voor andere doelen dan investeringen waar de toerist ook daadwerkelijk iets aan heeft.

Betaalbaarheid
Zowel het NBTC als de ANVR betreuren de situatie in Nederland en in het buitenland. Het NBTC vindt dat de betaalbaarheid van een vakantie in Nederland nadelig wordt beïnvloed door de verschillen in toeristenheffingen.

De ANVR is bang dat de bestedingen en het aantal boekingen naar het buitenland terug zullen lopen door de toeristenbelastingen.

Wie wil besparen op zijn reis, kan het beste een reisverzekering afsluiten. Daarmee verzekert de reiziger tegen eventuele onkosten die zich op de plaats van bestemming voor kunnen doen, zoals bijvoorbeeld het kwijtraken van bagage. Door reisverzekeringen te vergelijken kunnen consumenten eerst alle premies rustig vergelijken alvorens een reisverzekering af te sluiten.

Door: Dennis de Wit