Reisbureaus starten samenwerking


Vier verschillende reisbureauketens hebben besloten de handen in één te slaan en een superverbond van reisbureaus te sluiten. Dit superverbond moet ervoor zorgen dat consumenten meer korting kunnen bedingen bij hun reis. Dit verbond bestaat uit D-reizen, VakantieXperts en de Dutch Travel Alliance (DTA). Naar verwachting zullen consumenten door deze samenwerking meer kunnen profiteren van lagere prijzen van vakanties.

Ingrijpend
Nooit eerder in de geschiedenis van de reiswereld sloten zoveel grote reisbureaus een grote samenwerking. De nieuwe samenwerking wordt dan ook ‘ingrijpend’ genoemd. Het voornaamste doel van de samenwerking is het groots inkopen van reizen en vakanties.

Daardoor kunnen reizigers kortingen bedingen bij het boeken van hun reis. In totaal wordt de nieuwe vereniging goed voor een omzet van meer dan één miljard euro op jaarbasis. De vier grote reisketens hebben in totaal ruim 500 reisbureaus in bezit.

Onderhandelen
Deze reisbureaus houden gewoon hun eigen naam en dus zal er verder weinig voor de consument veranderen. Wel zegt manager Raimond van Maanen van de DTA dat de samenwerking voordelen zal hebben voor de consument. Zo zal hij proberen met touroperators, vliegmaatschappijen en hotels scherper te onderhandelen om zo tot lagere prijzen te komen.

Verder zal van Maanen zich inzetten voor betere reisvoorwaarden voor reizigers. Ook het aantal bestemmingen moet volgens van Maanen omhoog, zonder dat daarmee de prijs van een vakantie zal stijgen. Het superverbond zal zich ook inzetten voor een meer flexibele reisduur en ruimere vliegtijden. Dit zal moeten leiden tot meer reisgemak onder Nederlandse reizigers.

Stress
Zo blijkt dat het plannen van de reis, het in orde maken van reisdocumenten en de vaak strenge vliegtijden ervoor zorgen dat reizigers gestrest op reis gaan. Vakantiegangers die frequent vliegen zijn gemiddeld drie nachten meer nodig om te herstellen dan thuisblijvers. Dankzij de inzet van het verbond moeten deze zorgen straks verder weggenomen worden.

Verzekeren
Om te profiteren van de kortingen die er door het verbond op reizen te bedingen vallen, kan ervoor gezorgd worden dat er tijdens de reis zo min mogelijk kosten gemaakt moeten worden. Wanneer er tijdens de vakantie een ongeluk gebeurt, zullen de medische kosten op de reiziger verhaald worden. Het is dan ook aangeraden om voor vertrek eerst een reisverzekering af te sluiten. Daarmee dekken reizigers zich niet alleen tegen medische kosten, maar ook tegen schade aan bagage.

De reisverzekering vergelijken met andere reisverzekeringen is dan de beste optie.

Door: Dennis de Wit