Reisadviezen worden duidelijker


Het aantal negatieve reisadviezen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft, is de afgelopen maanden fors toegenomen. Vooral delen van Israël, Egypte, Kenia, Thailand en Maleisië krijgen vaak te maken met negatieve reisadviezen.
 
Ook in Brazilië blijkt de situatie niet veilig te zijn, zo is te lezen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die website is sinds deze week volledig geüpdatet.
 
Kleuren
Het ministerie wijzigt met de nieuwe site ook de manier waarop negatieve reisadviezen gegeven worden. Op de nieuwe website krijgt een land bepaalde kleuren toegekend. Met vier kleuren moet de reiziger duidelijk worden gemaakt hoe veilig een bepaalde regio is: groen is geen risico, geeld is oppassen, oranje is noodzakelijk en rood betekent niet reizen.
 
Daarnaast zijn er ook begeleidende teksten die de reden geven waarom het ministerie een bepaalde regio onveilig acht. Daar wordt omschreven hoe het gesteld is met terreurdreiging en criminaliteit. Ten slotte staan er ook nuttige tips en informatie over reisdocumenten weergegeven.
 
ANVR
De reisbrancheorganisatie ANVR is tevreden met de verbetering. De brancheorganisatie verklaart dat eerdere reisadviezen erg verwarrend waren, terwijl nu veel duidelijker wordt weergegeven hoe het met een bepaalde regio gesteld is.
 
Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat op het vliegveld van Schiphol campagne voeren om luchtreizigers te wijzen op de risico’s van hun reis. Toch heeft de ANVR nog wel iets te wensen. Zo wil de organisatie dat er één Europees reisadvies komt. Nu geeft ieder land nog zijn eigen reisadvies over een bepaalde regio. Volgens het ministerie is die wens echter niet te vervullen, omdat ieder land zelf verantwoordelijk is voor de burgers van het land.
 
Verplichte reisverzekering
De ANVR wil daarnaast dat de reisverzekering een verplicht onderdeel bij het boeken van een reis wordt. Toch ziet de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, dat niet zitten. Dat zou de vrijheid van een individuele toerist benadelen, zo zei hij op een bijeenkomst.
 
Het ministerie kijkt van week tot week hoe het geld is met landen. Als blijkt dat een reis te gevaarlijk is, kunnen reizigers de reis nog omboeken. Vooral het gebied rond Israël is erg gevaarlijk. Badplaatsen Tel Aviv en Eilat worden ook bestookt met raketten, maar het ministerie gaf alleen een waarschuwing voor reizen rond 40 km van de Gazastrook.
 
Door: Dennis de Wit