Reisadvies Egypte aangepast


Nederlanders die op korte termijn van plan zijn om af te reizen naar Egypte, krijgen het advies voorzichtigheid te betrachten. In het hele land Egypte moeten reizigers op hun hoede zijn voor opstandjes en militairen. Daarvoor waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij ontraden het reizen naar de Sinaï. Oorzaken zijn de demonstraties in Caïro, Alexandrië en in de Nijldelta bij het Suez-kanaal.

Gewelddadigheid
“Demonstraties kunnen overgaan tot gewelddadigheden onderling, gericht tegen de veiligheidstroepen en tegen buitenlanders”, waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers die naar Egypte reizen, lopen een serieus gevaar. Overigens zijn de meeste resorts nog wel veilig verklaard.

Maar toch geldt er een negatief advies voor het hele land. Sinds de Arabische lente is het onrustig in Egypte. Toen werd Hosni Mubarak als president nog verdreven, maar er is opnieuw onvrede onder de bevolking. Ook de nieuwe president zou te weinig luisteren naar zijn bevolking.

Resorts
Vakanties in de bekende resorts bij de Golf van Suez, Akaba, de Rode Zee en Sharm-el-Sheikh zijn voorlopig nog wel veilig genoeg verklaard. Het is echter niet veilig in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Het ministerie raadt aan om niet in de buurt te komen van het Tahrirplein. Daar worden op dit moment veel (gewelddadige) demonstraties gevoerd. Het is voor toeristen overigens aangeraden om geen militairen, polities of demonstraties te filmen.

Kort advies
Het advies is echter maar kort van kracht. Waarschijnlijk is er een oplossing voor de politieke crisis binnen handbereik. Momenteel heerst er in Egypte een politieke crisis rondom de Egyptische president Mohammed Morsi.

Volgens de bevolking zou hij zichzelf te veel bevoegdheden toebedelen. De minister van justitie, Ahmed Mekki, heeft aangekondigd dat de oplossing rondom dit politieke probleem nabij is.

Onlangs vaardigde Morsi nog maatregelen uit waarbij hij vrijgesteld wordt van toetsing door de rechterlijke macht. Dat schoot de bevolking in het verkeerde keelgat. Mekki treedt op als bemiddelaar tussen de rechterlijke macht en de president. Hij wil echter niet vertellen waarop zijn voorspelling gebaseerd is.

Door: Dennis de Wit