Reisadvies Dominicaanse Republiek aangescherpd


Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Dominicaanse Republiek aangepast en aangescherpt. De vele zwaarbewapende roversbendes die het vooral voorzien hebben op westerse reizigers vormen een gevaar voor veel westerse toeristen. Naar schatting zullen tienduizenden Nederlandse toeristen de komende maanden afreizen naar de Dominicaanse Republiek. De afgelopen jaren was de Dominicaanse Republiek steeds meer in trek. Het eiland trok vorig jaar al 45.000 Nederlandse bezoekers, en is daarmee erg geliefd onder de Nederlanders.

Reisadvies
Het reisadvies is vanwege de veel zwaarbewapende roversbendes aangescherpt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij schatten in dat de veiligheidssituatie in de Dominicaanse Republiek nog verder zal verslechteren. Dat is gebaseerd op de recentelijke moord op een Nederlandse vrouw en een roofoverval op het gezin Putters. Vooral toeristen buiten vakantieparken worden steeds vaker het slachtoffer van deze gewelddadige bendes. Reizigers worden geadviseerd extra aandacht te schenken aan de veiligheid op het eiland. Vooral na zonsondergang is het risico overvallen te worden op grote verbindingswegen aanzienlijk groter.

Overvallen en moorden
Het aantal moorden en overvallen is op het eiland de laatste periode flink toegenomen. Het Nederlandse gezin Putters werd vorige maand overvallen op het eiland. De criminele bendes waren gecamoufleerd in een uniform van de politie. De familie werd klemgereden door de bende en vervolgens met een vuurwapen tegen de grond gewerkt. Verder werd er geprobeerd de twee kinderen van het echtpaar te ontvoeren, maar dit mislukte. Ook veel Amerikanen ondervonden dezelfde problemen, waarbij veel geweld gebruikt werd. Ook de Amerikaanse ambassadeur scherpte het reisadvies aan, en vroeg om opheldering bij de Dominicaanse Republiek bovendien.

Nederlandse ambassade
Ook de Nederlandse ambassade vreest voor een verslechterende omstandigheden op het eiland, en uitte zijn zorgen over de veiligheid. Ook corrupte politieambtenaren nemen zitting in de bendes en zijn vaak bij de roofpartijen betrokken. Dat maakt het moeilijker om deze gevaarlijke bendes te herkennen.

Annuleringsverzekering
Een verandering van het reisadvies is echter nog geen reden om aanspraak te maken op de annuleringsverzekering. Dat gebeurt pas wanneer er zodanig veel terrorisme plaatsvindt op het eiland, dat het te gevaarlijk wordt om naar het eiland af te reizen. Bij twijfel is het altijd verstandig de reis- of annuleringsverzekering raad te plegen. Zij zullen de reiziger voorzien van het beste advies.

Een reisverzekering zorgt ervoor dat reizigers niet met onverwachte kosten komen te zitten. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van de goedkoopste verzekeringen.

Door: Dennis de Wit