Paspoort meest stressvolle element


Het paspoort is voor bijna de helft van de Nederlandse reizigers het meest stressvolle element van de voorbereiding van de vakantie. 46% van de Nederlandse ondervraagden geeft aan zich zorgen te maken om het paspoort. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Skyscanner onder meer dan 20.000 ondervraagden uit twaalf verschillende landen. Nederlanders en Russen hebben het meeste stress om de reisdocumenten.

Nederlanders
In het onderzoek werden 1500 Nederlanders bevraagd naar hun voorbereiding op de vakantie. 46% van hen geeft aan voornamelijk stress te hebben om de geldigheid van het reisdocument. Het zoeken naar een geschikte bestemming staat met twintig procent op een tweede plaats. De luchthaven volgt nipt met 19%.

Toch zijn Nederlanders niet het enige gestreste volk wanneer het aankomt op de reisdocumenten.

Rusland
Ook in Rusland is de geldigheid van reisdocumenten een grote bron van spanning. Dat komt doordat Russen voor veel bestemmingen een geldig visum nodig hebben. Bij dit visum komen veel administratieve problemen kijken, waardoor dit veel spanning oplevert.

Nederlanders en Russen werken beiden tegen de stroom in: in de rest van de ondervraagde landen blijkt juist dat het paspoort het minst een bron van stress is.

Eigen paspoort
Dat voornamelijk Nederlanders en Russen een probleem hebben met hun reisdocumenten, is niet gek, zo verklaart een woordvoerder van Skyscanner. Russen hebben voor veel bestemmingen een eigen visum nodig, Nederlanders moeten een eigen paspoort regelen voor hun eigen kind.

“Het is opvallend dat dit land in dit onderzoek zo uit de toon valt. Een verklaring is waarschijnlijk de nieuwe regeling, waarbij kinderen niet meer in het paspoort van de ouders zelf mogen worden bijgeschreven”, zegt de woordvoerder van Skyscanner.

Vanaf 26 juni moeten reizende kinderen in het bezit zijn van een eigen paspoort. Naar schatting hebben 240.000 kinderen die nog bij hun ouders ingeschreven staan nog steeds geen eigen paspoort.

Stress voorkomen
Een goede voorbereiding kan veel stress wegnemen tijdens de vakantie. Zorg voor een geldig paspoort. Wie kinderen heeft, doet er goed aan zo op tijd mogelijk een eigen paspoort voor het kind aan te vragen. Er worden lange wachtrijen voor dit reisdocument voorspeld, en de marechaussee schrijft geen nooddocumenten uit voor kinderen met een ongeldig paspoort.

Daarnaast kan veel stress worden weggenomen door het afsluiten van een reisverzekering. Zo kan eventuele schade op vakantie gedekt worden. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van de verschillende verzekeraars en bijhorende premies.

Door: Riccardo de Wit