Paspoort en ID worden tien jaar geldig


Het Nederlandse paspoort en de Nederlandse identiteitskaart worden voortaan tien jaar geldig. Daarmee hoeven reizigers minder vaak een paspoort aan te schaffen. Nu bedraagt de geldigheidsduur van een Nederlands paspoort nog 5 jaar. Enige uitzondering wordt gemaakt voor kinderen onder de 18 jaar. Zij moeten wel om de vijf jaar een nieuwe legitimatie aanschaffen, omdat het gezicht van het kind nog te veel verandert. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt.

Vingerafdrukken
Bij het maken van een identiteitskaart of paspoort moesten voorheen vingerafdrukken afgenomen worden. Voor de aanvraag van de ID-kaart hoeven voortaan geen vingerafdrukken meer te worden geregistreerd.

Voor het Nederlands paspoort ligt dat anders. Daarvoor moeten burgers nog steeds hun vingerafdruk afgeven.

Minder lasten
Met het vrijstellen van vingerafdrukken en het verdubbelen van de geldigheidsduur moeten burgers minder te maken krijgen met administratieve bureaucratie. Bovendien kunnen zo de administratieve lasten worden teruggedrongen. Daarmee kan een besparing bereikt worden.

Bovendien worden er geen extra kosten meer gerekend voor het kwijtraken van het paspoort of de identiteitskaart. In de toekomst betaalt de aanvrager alleen nog de kosten voor het vervaardigen van de nieuwe identiteitskaart of het nieuwe paspoort. De boetes voor het kwijtraken komen dus te vervallen.

Aankondiging
Minister Spies van Binnenlandse Zaken liet eerder dit jaar al weten dat zij werkte aan een verlenging van de geldigheid van de Nederlandse legitimaties. Toen was nog onduidelijk hoeveel langer het legitimatiemiddel geldig zou worden. Aanvankelijk vreesde de minister dat de kaart hiermee te kwetsbaar zou worden.

Dankzij een aangepaste techniek van de fabrikant van de kaarten gaan paspoorten en ID-kaarten langer mee. Daarmee worden deze minder snel beschadigd als de burger op reis gaat.

Reis op orde
Wanneer men op reis gaat, is voor het buitenland een paspoort benodigd. Deze is voortaan tien jaar geldig. Daarnaast doet men er goed aan een reisverzekering af te sluiten. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht.

Door: Riccardo de Wit