Overlast nieuwe paspoortregel blijft uit


De verwachte overlast ten gevolge van de nieuwe paspoortmaatregel is tot dusver uitgebleven. De nieuwe paspoortmaatregel dwingt kinderen van alle leeftijden een eigen paspoort te bezitten, dit ten gevolge van een hernieuwde Europese maatregel. De verwachting van de Marechaussee en minister Liesbeth Spies was dat veel ouders en kinderen op Schiphol problemen zouden hebben omdat volgens haar ouders niet goed op de hoogte waren van de nieuwe maatregel. Sinds 26 juni moeten kinderen van alle leeftijden een eigen paspoort hebben.

Paspoortmaatregel
Sinds 26 juni 2012 is de nieuwe paspoortmaatregel ingevoerd. Deze verplicht kinderen vanaf alle leeftijden een eigen paspoort in het bezit te hebben. Op deze manier is het voor overheden binnen Europa gemakkelijker te controleren welk kind bij welke ouders hoort. Zo kunnen ontvoeringen tussen één van beide ouders eerder aan het licht gebracht worden.

Vroeger konden ouders hun kinderen bij laten schrijven in het paspoort van één van de ouders. Vanaf 26 juni 2012 mag dat echter niet meer, en moeten kinderen in het bezit zijn van een eigen geldig reisdocument. Via diverse brieven werden gezinnen op de hoogte gesteld van de nieuwe maatregel.

Stormloop
Ook de verwachte stormloop op kinderpaspoorten is uitgebleven. Alleen in de gemeente Emmen kwam de voorspelde run op paspoorten uit. De eerste keer dat de minister van Binnenlandse Zaken gezinnen informeerde over de nieuwe paspoortregel, bleken er nog 600.000 gezinnen geen actie ondernomen te hebben. De Marechaussee waarschuwde Nederlandse gezinnen om van tevoren het paspoort voor alle kinderen binnen het gezin te regelen: alleen in zeer dringende gevallen zouden er nooddocumenten worden uitgegeven.

Gevallen
Het aantal probleemgevallen met de nieuwe paspoortregel valt behoorlijk mee. Drie weken na invoering van de maatregel zijn er nog maar drie gevallen bekend waarbij de ouders geen paspoort voor hun kind geregeld hebben. Daarop heeft de Nederlandse Marechaussee twee gezinnen huiswaarts gestuurd. Voor hen ging de buitenlandse vakantie totdat zij in het bezit waren van het paspoort niet door. Eén gezin kreeg echter een nooddocument vanwege humanitaire noodzaak.

“Mensen hebben goed geluisterd en zijn op de hoogte van de maatregel”, concludeert de woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

Reisverzekering
Naast het op orde hebben van de reisdocumenten is het ook verstandig eens te kijken naar een reisverzekering. Een ongeluk zit tijdens de vakantie in een klein hoekje. Een reisverzekering vergelijken kan behoorlijk besparen op de premie van deze verzekeringen.

Door: Dennis de Wit