Op vakantie zonder kinderen wordt populairder


Een kwart van de ouders zou hun kinderen tijdens de vakantie het liefst thuislaten. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse reisagentschap Sunshine. De helft van de volwassenen neemt de kroost wel mee op vakantie, maar houdt de kinderen bezig met kinderclubs. In de enquête van het Britse reisgezelschap geven Britse ouders opvallend vaak aan dat familievakanties niet altijd zo gezellig zijn als ze lijken.

Steeds meer ouders op vakantie zonder kinderenOnderzoek
Het onderzoek werd gehouden onder bijna 1600 Britse ouders die kinderen hebben in de leeftijd van tussen de nul en de veertien jaar. 78 procent van de ondervraagden geeft aan dat zij bij alle reizen tot nu toe hun kinderen mee hebben genomen naar de vakantiebestemming.

Een kwart van de ouders geeft echter aan best positief er tegenover te staan om de kinderen voortaan thuis te laten. Volgens hen is een vakantie met kinderen erbij niet ontspannend genoeg. Daarnaast zijn vaak de ruzies op de achterbank van de auto de oorzaak voor stress onder ouders.

Toch meenemen
Toch laten de meeste ouders hun kinderen niet daadwerkelijk thuis als zij zelf op vakantie gaan. De meeste ouders zoeken activiteiten voor hun kinderen om ze zo op de vakantiebestemming bezig te houden. De helft van de ouders doen dat door kinderen aan te melden bij plaatselijke kinderclubs.

Een derde van de ondervraagden brengt hun kinderen in contact met andere kinderen die ook aanwezig zijn op de vakantiebestemming. Zo kunnen zij onderling met leeftijdsgenoten spelen.

Ontspannen
De meeste ouders geven in het onderzoek van het Britse reisagentschap aan voornamelijk activiteiten voor hun kroost te verzinnen om zo zelf aan ontspanning toe te komen. Ruim 67 procent blijkt dat te doen, tegenover 33 procent van de ouders die de activiteiten opzet om hun kinderen het naar de zin te maken.

Chris Clarkson, medeonderzoeker van Sunshine vraagt zich dan ook af of een familievakantie wel echt zo gezellig en ontspannend is als dat het lijkt. “Zou een familievakantie niet beter om ‘familie’ draaien?”, vraagt de onderzoeker.

Op reis
Kinderactiviteiten kunnen ervoor zorgen dat de ouders zelf ook aan ontspanning toe kunnen komen. Wel zit een ongelukje voornamelijk bij kinderen in een klein hoekje. Alvorens naar de plek van bestemming te vertrekken, kan er beter eerst een reisverzekering afgesloten worden. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van alle reispremies in Nederland.

Door: Dennis de Wit