Nieuw reisadvies Nigeria


Nederlanders die zich op dit moment in Nigeria bevinden, of van plan zijn binnenkort naar Nigeria af te reizen, moeten extra waakzaam zijn. Afgelopen maandag werd er in de hoofdstad Abuja een aanslag gepleegd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn nieuwe aanslagen niet uit te sluiten.

Om die reden heeft het ministerie het reisadvies voor het Afrikaanse land verder aangescherpt. De aanslagen lijken tot nu toe niet specifiek op westerlingen gericht.

Burgerslachtoffers
De aanslag is niet specifiek gericht op westerse doelen, maar de daders willen wel een zo groot mogelijk aantal burgerslachtoffers maken. Daarmee heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangescherpt.

Zo worden reizen naar Adamawa, Bauchi, Borno, Gombe, Kano en Yochi ontraden. Ook andere reizen waar reizigers niet per se naar toe hoeven worden voor Nigeria afgeraden.

Nederlanders die nu al in Nigeria zitten, kunnen het beste niet verblijven bij drukke plaatsen, zich ophouden bij demonstraties of samenscholingen. Ook kunnen zij beter evenementen voorlopig vermijden. Bij deze evenementen zijn doorgaans veel mensen op een plaats, wat het voor terroristen gemakkelijker maakt om in één keer veel slachtoffers te maken.

Gewonden
Bij de aanslag van afgelopen maandag op een busstation zijn in ieder geval 71 mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten nog eens 124 mensen gewond. De aanslag was één van de eerste groten aanslagen in de Nigeriaanse hoofdstad sinds de aanslagen die de islamitische terreurgroep Boko Harman pleegde in 2011. Het is goed mogelijk dat de terreurgroep ook achter de aanslag van afgelopen maandag zit.

Reisverzekering
In principe wil een aangescherpt reisadvies nog niet zeggen dat de reiziger daarom zijn reis vergoed krijgt via de annuleringsmodule van de reisverzekering. Pas als de reis volledig afgeraden wordt omdat er een directe dreiging is, mag de reiziger de reis afblazen. Op dit moment worden er ook geen Nederlanders geëvacueerd uit Nigeria. Het is niet uitgesloten dat er een nieuwe aanslag plaats zal vinden, maar eveneens is niet uitgesloten dat dit de enige aanval is.

Omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken slechts een aangescherpt reisadvies heeft opgesteld, valt het annuleren van de reis niet onder de reisverzekering. Bij twijfel is het verstandig contact op te nemen met de reisverzekeraar.

Door: Dennis de Wit