Nederlandse winkeliers profiteren van toeristen


Nederlandse winkeliers profiteren van toeristen

Nederlandse winkeliers verdienen flink aan de vele Chinezen en Russen die de hoofdstad Amsterdam een bezoekje komen brengen. Samen met Braziliaanse en Indonesische reizigers zijn zij goed voor een groot deel van het toeristisch straatbeeld in de hoofdstad. Dat schrijft Marketing op basis van een rapport. Vooral de duurdere winkels in Amsterdam kunnen fors profiteren van de aanwezige toeristen.

Weten wat ze willen
Volgens de duurdere winkels in de hoofdstad zijn Chinezen en Russen de meest gewillige klanten. Zij weten goed wat zij willen en dat maakt het gemakkelijk om een aandenken van Nederland te verkopen: “Ze weten precies wat ze willen, het zijn gemakkelijke gasten”, zegt een medewerker van een luxueuze winkel die gevestigd is onderin de Bijenkorf.

De winkel heeft inmiddels zelfs Russisch en Chinees sprekende medewerkers in dienst. Volgens Machteld Ligtvoet van Marketing Amsterdam kunnen ondernemers goed verdienen aan reizigers. Voornamelijk Aziatische reizigers blijken een aantrekkelijke doelgroep te zijn. “Anders dan Euopeanen reizen Chinezen vaak in groepen en hebben ze weinig tijd. Als ze een hele dag in Amsterdam verblijven, dan is dat voor hun doen al lang”, stelt Ligtvoet.

Het minst graag geven buitenlanders geld uit aan de Nederlandse horeca. “Toeristen geven over het algemeen weinig geld uit aan lekker eten en drinken. Daar hebben zij of geen tijd voor, of ze nemen niet de tijd om lekker uit eten te gaan.”

Russen
Dat geldt echter niet voor Russische toeristen, zegt Ligtvoet. Zij nemen in tegenstelling tot hun Aziatische medetoerist wel de tijd om lekker te eten en te drinken. Maar volgens de woordvoerster van Marketing Amsterdam hebben zij wel torenhoge eisen aan horecaondernemers. “Als een Rus een pannenkoek met perzik en brie besteld, zorg dan maar dat je die in huis hebt. Want hij is bereid om er grif geld voor neer te tellen.”

Nederlandse toeristen
Ook aan Nederlandse toeristen wordt omgekeerd in het buitenland veel verdiend. Daarover maakt het ANVR en de politiek in Nederland zich druk. Zij vinden dat de Nederlandse reiziger in zijn vakantiebestemming te veel worden uitgekleed.

Door: Dennis de Wit