Nederlandse campings minder populair


In vergelijking met twee jaar geleden hebben campings in Nederland vorig jaar minder bezoekers weten te trekken dan voorgaande jaren. Bovendien bleven gasten minder lang slapen op de Nederlandse campings. Ook in groepsverband konden Nederlandse campings op minder bezoekers rekenen. Daarentegen konden hotels en bungalowparken rekenen op meer bezoekers. De hoogstwaarschijnlijke oorzaak van de daling van het aantal kampeerders is volgens het CBS het herstel na de recessie.

Daling
Dit jaar daalde het aantal campinggasten met 2 procent in vergelijking met het jaar ervoor met twee procent. Nog slechter deden de groepsaccommodaties het: daar konden campings rekenen op elf procent minder bezoekers. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens het CBS is de directe oorzaak voor de daling het herstel na de recessie. Het herstel na de recessie houdt in dat het beter gaat met de economie. Daardoor gingen Nederlandse reizigers weer meer op vakantie naar het buitenland, in plaats van te overnachten op de Nederlandse camping.

Andere accommodaties
Bovendien hadden campings te maken met de concurrentie van hotels en bungalowparken. Door het slechte weer vorige zomer kozen meer vakantiegangers voor een huisje in plaats van een tentje. Hoewel steeds meer Nederlanders door het herstel na de recessie naar het buitenland gingen, kon Nederland wel rekenen op meer buitenlandse reizigers.

Buitenlandse reizigers
Het aantal buitenlanders dat overnachtte in Nederland nam in vergelijking met vorig jaar zelfs toe. In 2011 overnachtten er in Nederland in totaal bijna 31 miljoen toeristen in Nederland.

In geen tien jaar was dat aantal nog nooit zo hoog geweest. In vergelijking met 2010 steeg het aantal buitenlandse gasten in 2011 met 4 procent. Ook is er een verschuiving te zien van de herkomst van deze gasten. Naast de bekende vakantiegangers uit buurlanden Duitsland en België trokken ook steeds meer toeristen uit de Verenigde Staten naar Nederland.

Reisverzekering
Voor Nederlanders die door het herstel van de recessie weer op vakantie naar het buitenland gaan, maar ook voor de thuisblijven die overnachten op een camping, is het aangeraden om een reisverzekering af te sluiten. Met een reisverzekering kunnen reizigers zich dekken tegen eventuele kosten die zich opeens voor kunnen doen tijdens de vakantie, zoals gestolen bagage, maar ook ongevallen.

Vergelijk reisverzekeringen om zo de juiste reisverzekering te vinden met de laagste premie en de beste dekking. Het kiezen van een reisverzekering is persoonsafhankelijk.

Door: Riccardo de Wit