Nederlanders vaker naar Egypte


Steeds meer Nederlanders gaan sinds langere tijd weer naar Egypte op vakantie. Vorig jaar lag het toerisme in Egypte volledig stil door de gewelddadige Arabische Lente van januari en februari 2011. Uit cijfers van de ANVR blijkt dat Nederlanders nu de rust weer hersteld lijkt te zijn, ook de Nederlanders boekingen naar Egypte weer toenemen. De afgelopen zomer vonden er 4,5 procent meer boekingen plaats in vergelijkingen met de zomer ervoor. Voor de winter zijn er nog geen cijfers bekend, maar de woordvoerder van touroperator TUI is voorzichtig optimistisch.

Reisbureaus
Verschillende reisbureaus bevestigen het beeld van de ANVR. Zo is de woordvoerster van touroperator TUI optimistisch. “Er zijn beduidend meer boekingen naar Egypte deze winter.” Ook Steven van Nieuwenhuijzen van reisbureau D-Reizen is positief.

Meer mensen gaan naar het strand en minder mensen zijn geïnteresseerd in de Egyptische oudheden. Egyptische badplaatsen doen het weer goed, maar het toerisme in culturele plaatsen als Luxor en Caïro loopt terug.

Tevredenheid
De ANVR en D-Reizen zijn dan ook tevreden met het aantal Nederlandse boekingen naar Egypte. Van Nieuwenhuijzen kan echter moeilijk vooruitkijken, omdat Nederlanders nog steeds erg laat boeken. Ook de Egyptische minister van Toerisme, Hisham Zaazou, is voorzichtig optimistisch. De toerisme in het land maar 13 procent meer groei door. Uit schattingen zouden zo’n 11,5 miljoen bezoekers samen zo’n 7,4 miljard euro extra inkomsten opleveren.

Economische groei
De groei van het toerisme in Egypte is goed voor de economische groei van het land, stelt de minister. Hij verzekerde reizigers al eerder dat het beleid van het Moslim Broederschap het Westerse strandtoerisme niet aan zal tasten. Ondertussen blijft de armoede in het land wel groeien; 3 jaar geleden leefde 20 procent in armoede, nu is dat al 25 procent.

Door: Dennis de Wit