Nederlanders sneller op vakantie


Nederlandse toeristen boeken weer sneller vakanties dan vorig jaar. Een jaar geleden liep het aantal geboekte vakanties fors terug in verband met de economische crisis. De stijging van het aantal vroege boekingen is gebaseerd op cijfers van reisorganisator Thomas Cook. Zij constateerden al in de zomer dat zij een succesvolle lastminute-seizoen hebben gedraaid. Deze zet nu door naar een vroegtijdige winter- en zomerboeking.

Laatste moment
Nederlandse vakantiegangers zijn steeds minder afwachtend in vergelijking met een jaar eerder. “Mensen die niet zeker zijn van hun baan wachten nog wel tot het laatste moment, maar we merken dat er ook steeds meer mensen vroeg boeken omdat ze gewoon graag op vakantie willen.”, vertelt een woordvoerster van Thomas Cook. Zij wijst erop dat zowel het aantal vroegboekers als het aantal laatboekers de afgelopen periode is gestegen.

Een kwart van alle verkochte zomerboeken voor 2013 zijn geboekt door families met jonge kinderen. Dat terwijl vorig jaar no maar weinig zomerboekingen verkocht werden. Dat kwam onder meer door de economische onzekerheid waar veel families mee te maken kregen.

Bankproblemen
Of de economische problemen de enige oorzaak is voor het teruglopen van het aantal boekingen van vorig jaar, durft de woordvoerster niet te zeggen. Dit jaar zijn er meer vroege boekingen, onder meer omdat het banksysteem bij de reisoperator nu beter werkt. “Waarschijnlijk schrikte de storing van vorig jaar mensen af een reis te boeken.”

Goed resultaat
In vergelijking met vorig jaar kan Thomas Cook spreken van een goed resultaat. De eerste maanden van 2012 waren in de volledige reisbranche minder, onder meer vanwege de economische crisis. Daardoor werden er minder vakanties geboekt en bleven vakantiegangers dichterbij huis. Zo verruilen veel Nederlanders de Spaanse zon nog met een reisje naar Duitsland of België.

Door de stormloop van juni op het aantal lastminutes heeft de reisbranche een “nul eindigend jaarresultaat” weten te behalen. Dat het reisseizoen dit jaar moeilijk van start ging, komt onder meer door hoge brandstofprijzen en sociale onrust in diverse vakantielanden.

Door: Dennis de Wit