Nederlanders sluiten het vaakst een reisverzekering af


Voornamelijk Nederlanders sluiten in vergelijking met de mede-Europeanen een reisverzekering af. 55% van alle Europeanen vindt het afsluiten van een reisverzekering nuttig. In Nederland heeft zo’n 80% van alle reizigers van tevoren een reisverzekering afgesloten. Daarmee zijn wij koplopers op het gebied van reisverzekeringen. Dat blijkt uit onderzoek van Epiphany in opdracht van ING Verzekeringen. In het onderzoek werden tien verschillende Europese landen tegen het licht gehouden op gebied van reisverzekeringen.

Persoonlijkheid
Dat Nederlanders meer dan hun mede-Europeanen een reisverzekering afsluiten, heeft te maken met de persoonlijkheid van de reiziger. Nederlanders hebben hun zaakjes graag goed voor elkaar: zij boeken de vakantie ruim van tevoren, vooraf wordt het vakantiebudget vastgesteld, en daar wordt maar weinig van afgeweken.

In Europa vindt slechts 55 procent van de ondervraagden het belangrijk om van tevoren een reisverzekering af te sluiten. In Nederland vindt 80 procent het afsluiten van een reisverzekering belangrijk. In het onderzoek komt dan ook naar voren dat Nederlanders een aversie hebben aan risico’s.

Voorzichtig met geld
Bovendien zijn Nederlanders volgens het onderzoek het verstandigst met geld. Zij zijn meer visionair ingesteld dan andere Europeanen en kiezen meer met hun hoofd dan met hun hard, zo schrijft het onderzoek.  Nog voordat de reis begint, calculeren veel Nederlandse vakantiegangers al de risico’s van de vakantie in.

Ruim zestig procent van alle Nederlanders spaart. Dat is een veel hoger gemiddelde dan in de rest van Europa. Wel vinden we het hebben van schulden minder belangrijk; dat zien vakantiegangers steeds vaker als financieel extraatje om andere schulden af te lossen.

Budget
Nederlanders en Grieken budgetteren nog voordat zij op vakantie gaan hoeveel er tijdens de vakantie mag worden uitgegeven. Zij wijken daar over het algemeen op vakantie ook maar weinig van af. Vijftig procent van de Nederlandse en Griekse reizigers houdt zich strikt aan het van tevoren afgesproken budget.

Op korte termijn houden Nederlanders en Grieken zich minder aan het afgesproken budget. In het onderzoek is ook gemeten wie eerder in de verleiding komen om af te wijken van het budget: Nederlanders blijken het langer vol te houden dan de Griekse reizigers.

Reisverzekering
Tachtig procent van de Nederlanders sluit van tevoren een reisverzekering af. Dat is verstandig, want daarmee kunnen onverwachte kosten op vakantie worden opgevangen. Vergelijk reisverzekeringen om zelf een reisverzekering af te sluiten alvorens op vakantie te gaan.

Door: Dennis de Wit