Nederlanders slecht voorbereid op vakantie


Nederlanders gaan over het algemeen slecht voorbereid op vakantie. Ruim een derde van alle Nederlandse reizigers sluit voordat zij op vakantie gaan geen reisverzekering af. Verder weet een derde van de overvraagden ook niet wat zij moeten doen als zij ziek worden in het buitenland, voor wie de kosten dan zijn, of bij wie zij aan moeten kloppen wanneer zij een ongeluk krijgen. Dat zijn de cijfers uit een onderzoek van Securitas onder ruim duizend ondervraagden.

Voorbereiding
Een derde van alle reizigers sluit van tevoren geen reisverzekering af, en is slecht op de hoogte van waar zij moeten zijn als ze een ongeluk krijgen. Wel zegt tachtig procent van de ondervraagden hun vriendenkring of buren op de hoogte te stellen van waar zij verblijven.

Verder dan op de hoogte stellen gaat de Nederlandse reiziger echter niet: 34% van de duizend ondervraagde Nederlanders sluit geen reisverzekering af, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Veiligheidsbarometer, een onderzoek van Securitas.

Voorzorgsmaatregelen
De Nederlandse vakantieganger is over het algemeen ook slecht geïnformeerd over eventuele hulpdiensten in het buitenland. Zo weten velen niet waar zij moeten zijn voor het politiebureau of het ziekenhuis. Ook op het achterlaten van het huis valt nog het één en ander aan te merken. Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat zij het huis extra goed afsluiten als zij op vakantie gaan.

Een ruime derde van de ondervraagden maakt voor vertrek een extra kopie van belangrijke reisdocumenten als het paspoort en aanschafbonnen van de vliegtickets. Bijna 20% van de ondervraagden geeft de kopieën van deze belangrijke reisinformatie aan buren of kennissen. Tien op de honderd mensen geven aan totaal geen maatregelen te nemen alvorens zij op reis gaan.

Reisverzekering
Een reisverzekering afsluiten is in Nederland niet verplicht. Alleen de landen Curaçao en Rusland stellen het hebben van een reisverzekering verplicht. Toch is het nuttig om een reisverzekering te overwegen. Zo worden extra kosten bij een eventuele ziekenhuisopname door de reisverzekering vergoed. Ook diefstal van (hand)bagage en schade aan zonnebrillen worden door de reisverzekering vergoed. Ga goed voorbereid op vakantie, is ook het advies van Gerard Bongers, woordvoerder van Securitas: “Het is belangrijk om je van tevoren voor te bereiden op je vakantie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.”

Reisverzekeringen vergelijken is een goede manier om een reisverzekering met de beste dekking en de laagste premie af te sluiten.

Door: Riccardo de Wit