Nederlanders niet op de hoogte van vakantieziektes


Uit onderzoek van TNS NIPO is gebleken dat veel Nederlanders niet of slecht op de hoogte zijn van vreemde ziektes die verre reizen met zich mee kunnen brengen. Veel Nederlanders weten wel exotische ziektes te noemen, maar weten niet precies of deze ziekte ook in hun plaats van bestemming voorkomt. Het is altijd verstandig uit te zoeken of de ziektes voorkomen op jouw plaats van bestemming, of je daar een inenting voor nodig bent, en of je reisverzekering deze ziektekosten dekt.

Bekende reizigersziektes
Na het onderzoeken van eigen reiservaringen onder Nederlanders bleek dat vooral malaria een veelvoorkomende exotische ziekte is. Maar liefst 67% van de reizende Nederlanders werd gestoken door een malariamug. Buikloop, diarree en maag-darmklachten zijn samen goed voor een tweede plek in het rijtje van veel voorkomende ziektes onder Nederlanders. Bijna alle reizende Nederlanders kennen Hepatitis A- of C.

Hepatitis
Wat opvallend is, is dat ruim de helft van de reizende Nederlanders niet weten dat Hepatitis A- en B te voorkomen zijn doormiddel vaccinaties. Wel zouden zij zich laten vaccineren als zij naar een land zouden reizen waar hepatitis veel voorkomt. Hepatitis A wordt overgedragen door slecht sanitair of slechte hygiŽne als het om voedsel gaat. Hepatitis B wordt op een heel andere manier overgedragen: via onbeschermd seksueel contact en via besmet bloed. Ook is Hepatitis B overdraagbaar via niet gedesinfecteerde piercings, tatoeages en acupunctuur. Ook het uitwisselen van de tandenborstel is afgeraden.

Reisverzekeringen
Wanneer je naar landen gaat waar exotische ziektes veel voorkomen, is het altijd verstandig de GGD te raadplegen voor de nodige inentingen. Je kan extra zorg meeverzekeren binnen de reisverzekeringen. Dit voorkomt een hoop zorgen mocht er op reis wel iets gebeuren. Vergelijk reisverzekeringen om uit te vinden welke reisverzekeringen de zorgkosten dekken.

Door: Dennis de Wit