Nederlanders minder vaak op vakantie


Nederlanders zijn in de afgelopen jaren steeds minder vaak op vakantie gegaan. In vergelijking met overige Europese landen blijkt dat Nederlanders steeds vaker thuisblijven. In Scandinavië is een toename te zien van het aantal inwoners dat op vakantie gaat. Dat zijn de resultaten van het onderzoek van Eurostat, de database van de Europese Unie die het gedrag van Europese inwoners onderzoekt.

Laag aantal
Als land maken Nederlanders gemiddeld bijna 2 reizen per persoon in de periode tussen het jaar 2008 en 2012. Gemiddeld gaan Scandinaviërs bijna driemaal zo vaak op vakantie: Finnen leggen gemiddeld zeven reizen af, Denen vijf reizen, Zweden vier en de Noren leggen drie reizen af. De scores van Nederland zijn daarmee behoorlijk laag.

Het aantal zal de komende tijd laag blijven: in vier jaar tijd zijn Nederlanders nauwelijks meer gaan reizen. Over de periode 2008 – 2012 is een toename te zien van ongeveer drie procent meer reizen.

Zakenreizen
De meeste reizen die door de Scandinaviërs gemaakt worden betreffen zakenreizen. Uit het onderzoek van de Europese database blijkt dat Scandinaviërs de meeste zakenreizen afleggen van de volledige Europese Unie. Het aantal zakenreizen is dan ook meegenomen in het gemiddelde.

Toenames
Nederlanders trekken er maar weinig extra op uit: over de afgelopen vier jaar is een toename te zien van zo’n vier procent. De Estse vakantiegangers steken er met kop en schouders bovenuit: zij zijn in vier jaar tijd tachtig procent meer gaan reizen. Toch blijft Estland gemiddeld nog lager scoren dan Nederland: gemiddeld gaan de Esten zo’n 1,64 keer per jaar op vakantie.

Buitenland
De meeste reizen die de Nederlanders aflegden betroffen reisjes naar het buitenland. Door de economische crisis gaan Nederlanders steeds minder vaak op vakantie. Wel gaan zij vaak langer op vakantie en weegt de beslissing naar welke locatie zij gaan zwaarder mee. Op deze manier zijn zij zekerder van een goede vakantie die het geld meer dan waard is, zo leggen zij uit aan het onderzoeksbureau.

Reisverzekeringen
Om een zo zorgeloos mogelijke vakantie te ervaren, is het goed om van tevoren de nodige maatregelen te nemen. Met het afsluiten van een reisverzekering kunnen reizigers zich verzekeren tegen de extra kosten die een ongeluk op vakantie met zich mee kan brengen. Vergelijk reisverzekeringen om alle reisverzekeringen om een rijtje te krijgen, en zo te profiteren van een lage premie.

Door: Riccardo de Wit