Nederlanders gaan minder en korter op vakantie


Dit jaar gaan Nederlanders een stuk minder en vaak veel korter op vakantie dan in vergelijking met andere jaren. Het aantal binnen vakanties blijft wel gelijk met voorgaande jaren, maar het aantal boekingen naar het buitenland loopt terug. Dat blijkt uit een rapport van NBTC-NIPO, die de cijfers bekendmaakte op de Vakantiebeurs. De belangrijkste oorzaak van het teruglopen van het aantal boekingen is het stijgen van de prijs en het teruglopen van de bestedingen.

Prijzen
Het grootste probleem is de prijs van een reis. “Bestedingen krijgen overal een forse klap. Mensen geven veel minder uit”, zeg onderzoeker Kees van der Most, onderzoeker van NBTC-NIPO Research.

Vorige maand verscheen er een onderzoek waarin 20.000 mensen bevraagd werden over hun vakantieplannen voor de zomer van 2013. De meeste Nederlanders zijn “zeer prijsgedreven”, volgens Van der Most. Nederlandse vakantiegangers blijken het wel of niet doorgaan van de vakantie vooral af te laten hangen van koopjes. Naar verwachting zullen reisbureaus daarom komen met vele kortingsacties en aanbiedingen.

2012
In 2012 ging nog ruim 81 procent van de Nederlandse consumenten op vakantie naar binnen- en buitenland. Voorlopig komt dat percentage niet hoger te liggen dan 73 procent, zo blijkt uit recentelijk onderzoek van NBTC-NIPO.

In 2012 verbleven Nederlanders het liefst in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Amerika, Griekenland, Engeland en Turkije waren een stuk minder geliefd en staan op de laatste plaats.

Het aantal Nederlandse boekingen naar Amerika is met minder dan een half miljoen Nederlandse boekingen laag. Dat komt doordat de prijzen van een reis naar Amerika behoorlijk hoog liggen, terwijl de Nederlander juist kritischer kijkt naar de prijs van een boeking.

Duurzaam
Dit jaar staat de Vakantiebeurs overigens in het teken van ‘groene reizen’. Daarbij worden certificaten uitgereikt aan reisorganisaties die ‘groene, milieuvriendelijke en duurzame reizen’ organiseren.

Volgens topman Taleb Rifai van de Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties (UNWTO) is voornamelijk de rol van de Nederlandse branchevereniging ANVR erg belangrijk geweest bij het groener maken van de reissector.

Vergelijken
De prijzen van een boeking kunnen onderling behoorlijk verschillen. Niet alleen het vergelijken van bestemmingen, maar ook het kiezen van de juiste reisverzekering kan behoorlijk in kosten besparen. Vergelijk reisverzekeringen om zelf een reisverzekering af te sluiten die bij de persoonlijke wensen past.

Door: Dennis de Wit