Nederland in trek als vakantieland


Nederland wordt steeds populairder als vakantieland bij onze zuider- en oosterburen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC). Toch zijn niet de typische kenmerken van Nederland zoals onze klassieke windmolens de trekpleisters voor onze buitenlandse bezoekers.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme heeft Nederland in 2012 meer buitenlandse vakantiegangers ontvangen in vergelijking met vorig jaar. Het NBTC verwacht dat over het hele jaar er nog meer buitenlandse toeristen naar ons land zullen trekken.

Dichtbij
De motieven zijn niet de typische kenmerken van Nederland waar de vakantiegangers voor naar Nederland komen. Het gaat Duitsers en Belgen, de grootste groepen buitenlandse vakantiegangers, voornamelijk om de afstand die zij af moeten leggen. Volgens het NBTC is het voor ooster- en zuiderburen economisch aantrekkelijker om naar een land dichterbij huis te reizen.

“Tijdens economisch onzekere tijden zoeken mensen hun vakantie dichter bij huis”, laat een woordvoerder weten. Voornamelijk de Nederlandse kust en de provincie Noord-Brabant vallen bij de buitenlandse toerist in de smaak.

Vakanties in eigen land
Nederlanders zelf staan een stuk minder hard te springen om de vakantie in Nederland door te brengen. Voornamelijk het slechte weer van de afgelopen zomervakantie leidde tot een run op lastminutes. “Pas in de laatste week van de nazomer trokken toeristen eropuit in eigen land om van het mooie weer in Nederland te genieten.”, zegt het NBTC.

Nederlanders verblijven tijdens de vakantie in eigen land het vaakst in bungalowparken. Ook de hotelsector blijkt terrein te winnen.

Bijna 12 miljoen toeristen
Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de verwachtingen over 2012, verwacht het NBTC ruim 11,7 miljoen toeristen in Nederland. Dat is een procentuele stijging van vier procent. “Ondanks de crisis blijven Europeanen internationaal reizen. Ongeveer tachtig procent van de toeristen in Nederland komt uit Europa”, stelt het NBTC.

Ook toeristen verder van huis weten ons land goed te vinden. Zowel heen- als terug groeit het aantal vliegverbindingen tussen Nederland en Azië. Verder verwacht het NBTC dat er een stabilisatie zal optreden voor de vakanties in eigen land.

Reisverzekering
Ook wie van plan is om een vakantie in eigen land te houden, doet er alsnog verstandig aan om een reisverzekering te overwegen. Daarmee kunnen ongenode extra kosten zoals beschadiging aan bagage voorkomen worden. Reisverzekering vergelijken is een goede manier om een goedkope reisverzekering af te sluiten.

Door: Dennis de Wit