Minder Nederlanders op meivakantie


Dit jaar gaan er minder Nederlanders op mei vakantie in vergelijking met vorig jaar. De voornaamste reden is dat schoolgaande kinderen nu één week meivakantie hebben, in plaats van twee weken vorig jaar.

Doordat de vakanties minder lang duren, boeken minder families een vakantie naar een buitenlandse bestemmingen. Meer consumenten blijven tijdens de meivakantie in Nederland: de bungalowparken en campings doen het beter dan de buitenlandse bestemmingen.


Meivakantie
Deze week krijgen weer twee miljoen Nederlanders meivakantie. Ruim de helft van de vakantiegangers brengt de vakantie door in eigen land. Andere reizigers brengen hun vakantie door bij onze zuiderburen: België. Andere populaire bestemmingen van Nederlanders zijn Duitsland en Frankrijk.

De meeste vakantiegangers blijven dit jaar dichtbij huis, omdat er tijd te kort is om op vakantie te gaan. Vorig jaar hadden schoolgaande kinderen twee weken meivakantie, dit jaar is de meivakantie een week korter. De meeste kinderen worden dus al weer snel op school verwacht.

Minder vakantiegangers
Vorig jaar gingen nog 3 miljoen Nederlanders op vakantie, omdat de scholen toen twee weken gesloten waren. Dit jaar moeten buitenlandse bestemmingen het met een miljoen minder vakantiegangers doen. Volgens het toerismebureau NBTC trekken meer mensen erop uit als de vakantieperiode langer is. Ook neemt het aantal reizen naar buitenlandse bestemmingen dan toe.

Daarnaast is er een andere reden voor de afname van het aantal buitenlandse vakanties: het mooie weer het afgelopen voorjaar. Daardoor is volgens NBTC de noodzaak om naar een ver buitenland te trekken minder groot geworden.

Zelf indelen
Het ministerie van Onderwijs besloot voor het eerst één week meivakantie vast te leggen van 26 april tot en met 5 mei. De andere overgebleven vakantieweek mogen de scholen zelf indelen. Sommige scholen gaven al de week na Pasen vrijaf, andere scholen geven met Pinksteren nog een week vrij. Er zijn ook scholen die de meivakantie net als vorig jaar weer twee weken hebben gemaakt.

Vakantiespreiding
De ANVR, de belangenclub van de touroperators, spreekt van een veel minder gunstige vakantiespreiding dan vorig jaar. Daardoor loopt volgens de ANVR het aantal boekingen behoorlijk achter in vergelijking met vorig jaar. Daarmee neemt ook het aantal reisverzekeringen voor het buitenland terug.

Bungalowparken en campings profiteren juist van een week meivakantie minder: meer Nederlanders vieren de meivakantie in eigenland.

Door: Dennis de Wit