Miljoen passagiers door nieuwe e-gates Schiphol


Sinds maart 2012 zijn ruim 1 miljoen passagiers op Schiphol de nieuwe e-gates gepasseerd. Aan de hand van de e-gate kan de paspoortcontrole elektronisch worden uitgevoerd, waardoor de wachttijd op de luchthaven flink terugloopt. De overstaptijd wordt bovendien ook verkort met behulp van 36 e-gates op Schiphol. De e-gate is ontwikkeld door Accenture en Vision-Box in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Miljoen passagiers door nieuwe e-gates SchipholGezichtsherkenning
De e-gates hebben technologie aan boord waarmee het gezicht van de reiziger gecontroleerd kan worden met het gezicht dat op de foto op het paspoort staat. Dankzij de technologie kunnen ook reizigers met een vals paspoort opgespoord worden. Wanneer blijkt dat mensen op een (inter)nationale criminele lijst staan, of een vals paspoort gebruiken, wordt de douanebeambte onmiddellijk gewaarschuwd.

Efficiëntie
De nieuwe e-gates op Schiphol dragen bij aan het verbeteren van de efficiëntie. Waar de ouderwetse paspoortcontrole enkele minuten in beslag nam, kan dit met de e-gate binnen acht seconden afgehandeld worden.

“Door de introductie van automatische grenscontroles kunnen passagiers zelf hun paspoortcontrole doen. Dat verbetert naast de efficiëntie ook de reiservaring.”, zegt Kier-co Gerritsen, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Biometrie
Het paspoort kan via de e-gate gecontroleerd worden aan de hand van biometrie. Iedereen binnen de Europese Unie heeft een dergelijke biometrische chip op het paspoort. De passagier kan eenvoudig het paspoort op de scanner leggen. Is het paspoort gescand en bevestigd, dan krijgt de passagier toegang tot de vertrekhal.

Zo’n 17 procent van de gebruikers moest later nog gecontroleerd worden door een beambte. Gemiddeld duurt de wachttijd voor een e-gate zo’n vier minuten.

Reisverzekering
Wie zelf binnenkort door een e-gate loopt omdat hij naar het buitenland gaat, doet er goed aan om van tevoren een reisverzekering af te sluiten. Vergelijk reisverzekeringen om zelf heel voordelig een reisverzekering te kiezen.

Door: Riccardo de Wit