MERS-virus rukt op in Midden-Oosten


In de Verenigde Arabische Emiraten hebben zich het afgelopen weekend weer twaalf nieuwe patiënten gemeld die ziek zijn geworden door een infectie van het MERS-virus. Dat hebben de gezondheidsdiensten van de VAE gemeld.

Wereldwijd zijn er nu 243 mensen besmet met het MERS-virus, waarvan inmiddels 93 overleden. De meeste besmettingen komen uit Saoedi-Arabië. Hoewel er niet meteen een bedreiging voor reizigers geldt, is het toch verstandig extra hygiëne in acht te nemen.


Overdraagbaarheid
Er is nog geen behandeling tegen het virus mogelijk. Ook is het nog niet bekend hoe het virus zich precies kan verspreiden. Het lijkt er in ieder geval op dat het virus niet via mens-op-mens verspreid kan worden.

Uit recent onderzoek is gebleken dat het virus waarschijnlijk overgedragen wordt onder ziekte dromedarissen, die het virus bij zich dragen. Het virus is wel een bedreiging voor de volksgezondheid van de mens: het virus kan zeer dodelijk zijn.

Reizigers
Ondanks dat de ziekte zeer dodelijk kan zijn, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toch nog geen aangepast reisadvies uitgegeven voor het Midden-Oosten. Toch doen reizigers er wel goed in algemene en extra hygiënemaatregelen uit te voeren. Ook is het verstandig geen contact te hebben met dieren en dierlijke afvalproducten te mijden.

Het virus is een zeer dodelijke ziekte, die waarschijnlijk veroorzaakt wordt door zieke dromedarissen. Dat zou ook meteen verklaren waarom vooral in Saoedi-Arabië de ziekte om zich heen grijpt.

Voor het eerst dook het MERS-virus op in september 2012 in Saoedi-Arabië. Het virus kan serieuze gezondheidsproblemen zoals problemen met de ademhaling, leverfalen, koorts en zware longontsteking veroorzaken. Het virus is een familielid van de gevaarlijke SARS-variant en verkoudheid.

Hulp
Saoedi-Arabië heeft hulp gevraagd bij de WHO om verdere verspreiding van het gevaarlijke virus te kunnen stoppen. Op dit moment worden de lokale autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten er op Twitter van beschuldigd niet transparant genoeg te zijn over de verspreiding van de ziekte en de manier waarop de ziekte een halt wordt toe geroepen.

Het is voor reizigers raadzaam extra hygiëne in acht te nemen. Er is nog geen tegengif voor het virus gevonden, omdat nog niet duidelijk is waar het door veroorzaakt wordt. Er is dus ook geen inenting mogelijk. Ook zal de annuleringsverzekering de kosten nog niet vergoeden aan mensen die nu niet meer op reis willen. Er is immers nog geen aangepast reisadvies van kracht.

Door: Dennis de Wit